ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
negropontepolitico@gmail.com
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020
Η νέα γεωπολιτική της ενέργειας
Άρθρο του Χάρη Δούκα, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας Κινήματος Αλλαγής στο
«Βήμα της Κυριακής»:
Έχουν περάσει 5 χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια προσπάθεια μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια επιταχύνεται. Η Ευρώπη πρωτοστατεί, θέλοντας να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη (μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) ήπειρος μέχρι το 2050. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ακολουθούν, ανακοινώνοντας πως θα μηδενίσουν τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να το καταφέρει πριν από το 2060.
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020
Κοινότητα, τοπικότητα και παγκοσμιοποίηση. Το δίδαγμα της πανδημίας.
Του Raghuram Rajan, (Ραγκουράμ Ρατζάν)
Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο,
Booth School of Business
Στην εσωτερική θεώρηση της φιλελεύθερης κοινωνίας, που προϋποθέτει τις
ελεύθερες αγορές και ανταγωνισμό, καθώς και στο δημόσιο τομέα, η συμμόρφωση με
τις συμβάσεις και η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι οι δύο
μοναδικοί πυλώνες που είναι πραγματικά απαραίτητοι για την ορθή λειτουργία της.
Όμως, όπως γνωρίζουν πολλοί στο κοινό, αυτή η άποψη - η οποία ήταν η κυρίαρχη άποψη σε πολλές από τις συζητήσεις του 20ου αιώνα - αγνοεί τον σημαντικότατο τρίτο πυλώνα, δηλαδή την κοινότητα και τις διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες, τόσο άμεσα όσο και μέσω των δημοκρατικών μηχανισμών διασφαλίζουν ότι η αγορά και το κράτος λειτουργούν προς όφελος της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Και όταν συμβαίνει αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υποστηρίζει το σύστημα. Σε κάποιο βαθμό, η κακουχίες, η δυσαρέσκεια στο σύστημα, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει επειδή η κοινότητα έχει αποδυναμωθεί σε σχέση με το ρόλο της αγοράς και του κράτους, αφήνοντας ένα κενό που πρέπει να γεμίσει εάν θέλουμε να είμαστε ξανά ικανοποιημένοι με μια ελεύθερη κοινωνία.
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020
Η τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης από την εργασία
Του Γιώργου Μουλκιώτη
Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (8.12.2020)
Αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει ριζικά τον κόσμο της εργασίας, επιταχύνοντας τους ρυθμούς επιβολής της τηλεργασίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, η εργασία από το σπίτι αντιμετωπίστηκε από όλους ως μια πιο ασφαλής και βολική «λύση». Επιβλήθηκε, τόσο για την προστασία των εργαζομένων όσο και για την αναπλήρωση των συμβάσεων εργασίας που τέθηκαν σε αναστολή.
Πάρις Κουκουλόπουλος: «Ενεργειακή δημοκρατία»
Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα μετά την εκλογή Μπάιντεν ισχυροποιεί σημαντικά την πράσινη συμμαχία, αλλά η πλέον κρίσιμη εξέλιξη δείχνει να έρχεται από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Η παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού αποτελεί μείζον κεκτημένο και μια ανάλογη συνεργασία είναι η λυδία λίθος στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Οι οιωνοί φαίνονται καλύτεροι από ποτέ τα τελευταία χρόνια, αλλά η απόσταση που μας χωρίζει από τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2050 είναι τεράστια καθώς:
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
Προς τα πού οδεύει ο κόσμος της εργασίας;
Του Γιώργου Μουλκιώτη,
Δικηγόρου, Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 29.11.2020
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ίσως η πιο σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας που έχει βιώσει ο κόσμος τον τελευταίο αιώνα, η οποία έχει φέρει ανατροπές χωρίς προηγούμενο και στον κόσμο της εργασίας.
Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι
Κωνσταντίνα Αντερριώτη
Αναδημοσίευση από: https://thecaller.gr/ 01/12/2020
Οι συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των
Υπουργών, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έκανε ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση
δεν διέθετε σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα.
Το Κίνημα Αλλαγής με προτάσεις και έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης που τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διαθέτουν και σε ευθυγράμμιση με την αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητούσαμε μαζικά τεστ.
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Ψηφιακός μετασχηματισμός στο νέο περιβάλλον λιανικής
Αντώνης Ζαίρης
Οι βιτρίνες και οι προθήκες των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων λιανικής προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν ,στην εποχή του Covid 19, ένα περιβάλλον ηδονικής κατανάλωσης για τους πελάτες τους που υποκινούσε συμπεριφορές και διέγειρε ερεθίσματα με αποτέλεσμα κάποια στιγμή όλα αυτά να εκδηλώνονται σε συμπεριφορά αγοράς και αύξηση της ζήτησης.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Ενεργειακή μετάβαση με δημοκρατία
06 Οκτωβρίου, 2019
Η σύσταση και λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.), όπως θεσπίστηκαν με το νόμο 4513/2018, αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας στον τομέα της ενέργειας. Προωθείται ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας και ταυτόχρονα δι’ αυτής προάγεται η ενεργειακή αειφορία και η καινοτομία στην παραγωγή ενισχύοντας τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της αυτοπαραγωγής, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αποθήκευση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Όλα αυτά ενταγμένα στο πνεύμα των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων.
Ενεργειακές κοινότητες - Έτσι θα εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια,
Ελευθέριος Τζιόλας
20 Ιουλίου 2019, https://slpress.gr/
Στη συζήτηση που αφορά τις ΑΠΕ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές μπορούν να συνδυασθούν με νέους, πρωτόγνωρους τρόπους ιδιοπαραγωγής και εξελίσσοντας σταδιακά ένα νέο ενεργειακό -κοινωνικό περιβάλλον, της ενεργειακής δημοκρατίας. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι στη Γερμανία το 42% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ανήκει στα νοικοκυριά και τους αγρότες και μόνο το 5,4% στις τέσσερις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Ο νέος θεσμός που παρέχει αυτές τις νέες δυνατότητες, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων και την ενεργειακή φτώχεια είναι οι ενεργειακές κοινότητες (ν.4513/18).
Οικονομίες κλίμακας ή ενεργειακή δημοκρατία; – Συγκέντρωση ή αποκέντρωση;
Πλαστά διλήμματα στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς – Ο λόγος για Ενεργειακό Μάαστριχ
της Βάνας Σφακιανάκη*-21 Μαρτίου, 2017,
Πρόκειται για ένα δίλημμα, που φέρνει σε αντιπαράθεση πολίτες και
συλλογικότητες, παρά το γεγονός ότι με τους όρους που συζητείται, είναι
ολωσδιόλου πλαστό.
Ας το δούμε μέσα από δύο τοποθετήσεις, του Παντελή Κάπρου και του Γιώργου Σταθάκη, που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες στον γνωστό ενεργειακό ιστότοπο energypress.gr.
Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Νέα Κανονικότητα .
Πόσο ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη; Η περίπτωση της Πειραϊκής.
Σάββατο 23 Μαΐου 2020
Εργασία που δημιουργεί αξία. Εδώ είναι η πραγματική φάση 2
Τεχνολογία, αλληλεγγύη και κοινωνικά αγαθά. Πώς μας αλλάζει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid19
Άρθρο του
Riccardo Maiolini, του Πανεπιστημίου John Cabot και του Paolo Venturi,
διευθυντή της AICCON που δημοσιεύθηκε στο StartupItalia.
Διαφορετικοί παράγοντες, με διαφορετικές και συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες, που γίνονται πρωταγωνιστές ενός δικτύου για μια κοινή αιτία: να βρουν νέες λύσεις στις κοινωνικές ανάγκες χάρη σε μια μετασχηματιστική και κοινή αλλαγή που έχει την διαφορετικότητα ως «οδηγός». Αυτό, εκτός από τον ορισμό της κοινωνικής καινοτομίας, θα μπορούσε επίσης να είναι η ιστορία του τι συμβαίνει αυτές τις μέρες, η περιγραφή των λύσεων που αναδύονται από κάτω για να ανταποκριθούμε στο σοκ που προκαλεί η πανδημία.
Κυριακή 12 Απριλίου 2020
COVID-19: Χάραξη πολιτικών για μια νέα εποχή
Σάββατο 4 Απριλίου 2020
Ο «μαύρος θάνατος» που ερήμωσε τη γη
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020
Ο κορωναϊός και ο επείγον χαρακτήρας μιας οικονομικής μεταρρύθμισης
Τρίτη 17 Μαρτίου 2020
Η οικονομία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020
Το µέλλον της εργασίας και οι εναλλακτικές προοπτικές: Μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020
Ο ρόλος της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
Τα επόμενα 100 έτη και η 4η βιομηχανική επανάσταση
Δημόσιες πολιτικές για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα
Μελλοντικές προοπτικές: Ενίσχυση του δυναμικού της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας
Καινοτόμες τάσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας: η ανάδυση των κοινωνικών επιχειρήσεων
Η κοινωνική οικονομία στην ευρωπαϊκή παράδοση
Γιάννης Β. Θεοδώρου: Ο Αγωνιστής, ο Μέντορας, ο Δάσκαλος της Κοινωνικής Οικονομίας.
Δημήτρης Ι. Κατσουλης Ομιλία στην εκδήλωση Μνήμης του διοργάνωσαν Συνεργαζόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ και φίλοι του Γιάννη Θεοδώρου, στις 9.2.2025 στην Χ...
-
Η Χαλκίδα είναι μία πόλη που στο διάβα της αστικής της εξέλιξης απώλεσε σημαντικό ιστορικό αρχιτεκτονικό πλούτο, η μερική έστω διατήρηση...
-
Το 2005, μία ομάδα γυναικών, με μεράκι και υπευθυνότητα, ίδρυσε τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών με την επωνυμία «AVA...
-
* Ο Γιώργος Σωτηρέλης είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πριν από το καλοκαίρι, μαζί με άλλους τρεις συναδέ...