Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η Χαλκίδα διασώζει και αξιοποιεί την αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Ο Δήμος αποκτά την Έπαυλη της Οδού Μιαούλη (15 φωτογραφίες)

Η Χαλκίδα είναι μία πόλη που στο διάβα της αστικής της εξέλιξης απώλεσε σημαντικό ιστορικό αρχιτεκτονικό πλούτο, η μερική έστω διατήρηση του οποίου σήμερα και στο μέλλον θα είχε εφοδιάσει την πόλη με τεράστιο πολιτιστικό και συνακόλουθα οικονομικό κεφάλαιο. Ο πλούτος αυτός καταστράφηκε στον βωμό της γρήγορης, άναρχης και κυρίως  αυτοκαταστροφικής αστικοποίησης. Σήμερα αρχίζει ίσως να γίνεται κατανοητό ότι η διατήρηση, η αξιοποίηση και η ανάδειξη των ελάχιστων, σε σχέση με τα απωλεσθέντα, αρχιτεκτονικών  και ιστορικών μνημείων είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της Χαλκίδας και κυρίως για τη διεκδίκηση καλύτερης θέσης στον ανταγωνισμό των πόλεων και των τόπων.  Η διατήρηση και η αξιοποίηση των αρχιτεκτονικών μνημείων, η πολιτιστική ή άλλη χρήση τους και η ένταξή τους στην ζωή της πόλης είναι εξάλλου και προϋπόθεση για την κατάκτηση  της ταυτότητας της αξιοβίοτης και ανταγωνιστικής πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χαλκιδέων από τον περασμένο Δεκέμβρη έδραξε την ευκαιρία για να αποκτήσει μέσω της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ενός σημαντικού αρχιτεκτονικού μνημείου, της αστικής έπαυλης της Οδού Μιαούλη, του αρχοντικού Ρενιέρη όπως ήταν γνωστό, σήμερα ιδιοκτησία των αδελφών Σκουλά. Ένα εξαιρετικό κτίριο, κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, στην καρδιά της πόλης. Με την απόκτηση της Έπαυλης, συμπληρώνεται ένα τρίγωνο αξιόλογων διατηρητέων κτιρίων, δηλαδή του Κόκκινου Σπιτιού, του Σπιτιού με τα Αγάλματα και της Έπαυλης της οδού Μιαούλη που μπορούν να αποδοθούν σε οργανωμένη και ταυτόχρονα εμβληματική για την πόλη πολιτιστική χρήση. Με μία μικρή παρέμβαση είναι δυνατή προσβασιμότητα μεταξύ του υπό απόκτηση διατηρητέου και του Σπιτιού με τα Αγάλματα και εν συνεχεία διαμέσου του κοινόχρηστου χώρου με το Κόκκινο Σπίτι. Η σχεδιασμένη και καλά μελετημένη συνάφεια των πολιτιστικών χρήσεων των τριών αυτών ακινήτων θα δώσουν στην πόλη ένα ακόμη εμβληματικό και ταυτόχρονα λειτουργικό πολιτιστικό πολυχώρο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αρχιτεκτονική ιστορική κληρονομιά.
Το κτίριο πρόκειται να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, προκειμένου να αποτελέσει αφενός σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης μας και αφετέρου να επιτευχθεί η λειτουργική ένταξή του στην πολιτισμική δραστηριότητά της. Η αγορά του ακινήτου θα γίνει χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή και επιβάρυνση του Δήμου Χαλκιδέων, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την ταυτόχρονη ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης.


Χθες, 17/9/2015 δημοσιεύτηκε η Απόφαση του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση της αγοράς του σημαντικού αυτού κτίσματος με  το ποσόν τριακόσιες δέκα οκτώ χιλιάδες εκατόν πενήντα οκτώ ευρώ και ενενήντα τρία λεπτά (318.158,93 €), και συγκεκριμένα «Απόκτηση του Διατηρητέου Κτιρίου στην πόλη της Χαλκίδας, επί της οδού Μιαούλη 5 (περιοχή "Σουβάλα" ) ιδιοκτησίας Άννας Μαρίας Σταματίνας και Εμμανουέλας Σκουλά».  

Ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης προέβει στην παρακάτω δήλωση:
“Σήμερα ο Δήμος Χαλκιδέων είναι υπερήφανος για την απόκτηση ενός κτιρίου που μετρά σχεδόν διακόσια χρόνια ζωής. Στις προτεραιότητές μας ήταν και παραμένει η διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο σεβασμός προς το παλαιό και αυθεντικό.
Η διάσωση του κτιρίου της οδού Μιαούλη αποτελεί σημαντική προσθήκη στην περιουσία του Δήμου Χαλκιδέων, σε μια σειρά αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων.
Στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι η αξιολόγηση και κατάταξη των κτιρίων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Χαλκιδέων, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική-ιστορική αξία και σημασία τους και η αποκατάστασή τους, με αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδότησης, που θα  προσφέρει στον Δήμο μας έργα πνοής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση”.


Ο Δήμος, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, οφείλει να αναζητά και να δράττει τέτοιες ευκαιρίες χρηματοδότησης ώστε να αποκτά και να αξιοποιεί εμβληματικά κτίσματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς διασώζοντας την ιστορική μνήμη της πόλης και ταυτόχρονα, αποδίδοντας σε αυτά σύγχρονες πολιτιστικές, κοινωνικές ή διοικητικές λειτουργίες, να τα εντάσσει στην τρέχουσα ζωή της Χαλκίδας. 





ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...