Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η οικονομία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής



του  Paolo Raimondi***


 Αναδημοσίευση από Sputnik Italia

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στη Βασιλεία δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο “The Green Swan”  o  «Πράσινος Κύκνος». Οι κεντρικές τράπεζες και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη αναλύει τους δεσμούς μεταξύ των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της οικονομίας και λέει ότι οι συνέπειες της αποκαλούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα μορφή συστημικού χρηματοοικονομικού κινδύνου.
Σήμερα, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων, των πιστώσεων και των επενδύσεων δεν αξιολογούνται σωστά επειδή δεν λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι κίνδυνοι που ενυπάρχουν στην κλιματική αλλαγή. Θα υπάρξουν, για παράδειγμα, ζημίες που δεν καλύπτονται επαρκώς από την ασφάλιση, καθώς τα μοντέλα τους αγνοούν την οικολογική διάσταση των επενδύσεων.
Συνεπώς, αν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές CO2, οι σχετικές τιμές των "καφέ" περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις "πράσινες" θα πρέπει να αναθεωρηθούν αντικειμενικά.


Αναπόφευκτη θέρμανση του κλίματος: ειδικός εξηγεί γιατί
Το κλίμα μπορεί να επηρεάσει τον οικονομικό κίνδυνο με τρεις τρόπους:
Έκτακτα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές, ξηρασίες κλπ.),
Μετάβαση σε μια οικονομία παραγωγής χαμηλών εκπομπών CO2,  με επιτπώσεις στα επίπεδα κέρδους και οικονομικής βιωσιμότητας.
Αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλεται για γεγονότα που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος. Πράγματι, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει αναλύσει αυτές τις πτυχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι  ασφαλιστοικοί φορείς θα ήθελαν να ενσωματωθούν σε μακροοικονομικά μοντέλα.
Στη συνέχεια υπάρχει η λεγόμενη "πράσινη οικονομία", ή η τεκμαιρόμενη ως τέτοια. Πράσινα χρηματοπιστωτικά μέσα όπως τα ομόλογα και τα πράσινα ομόλογα αυξάνονται. Κυκλοφορούν ήδη για περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσαν να υπερβούν τα 1.500 μέχρι το 2024. Όχι πολλά. Αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 1,5% των συνολικών ομολόγων. Πρόκειται για τίτλους που αποσκοπούν στη συγκέντρωση αποταμιεύσεων για την επένδυσή τους σε διάφορα έργα οικολογικού χαρακτήρα.
Φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια δημιουργίας εταιρειών αξιολόγησης με αντικείμενο τον οικονομικό κίνδυνο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι αναλυτές της πιστωτικής ποιότητας, τα αμοιβαία κεφάλαια επενδύσεων με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο τίτλων και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που ενδιαφέρονται για κοινωνικές και οικολογικές επενδύσεις θα είχαν πρωταρχικό ενδιαφέρον.
Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με την BIS, ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών πρέπει να καταστεί πολύ σημαντικός, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις θα καλούνται όλο και περισσότερο να διαμορφώνουν δημόσιες πολιτικές σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον. Τα φορολογικά συστήματα θα πρέπει σύντομα να προσαρμοστούν σε μια " αποανθρακοποιημένη" οικονομία.
Πολλοί Οικονομικοί Κύκλοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαιρέτισαν πολύ θετικά την έκθεση "The Green Swan". Το όνομα ίσως αναφέρεται στην αμερικανική ταινία "Black Swan" του 2010, εμπνευσμένη από το μπαλέτο "Swan Lake" από τον συνθέτη Pëtr Il'ič Čajkovskij, στην οποία αναδύεται η αυτοκαταστροφική σκοτεινή πλευρά της διπλής προσωπικότητας του κεντρικού χαρακτήρα, ένας κλασικός χορευτής. Με αυτό το πνεύμα, ορισμένοι θα προετοιμαστούν ήδη για να εξηγήσουν την πιθανή σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και μιας πιθανής μελλοντικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεν θα θέλαμε αυτό να παρέχει το άλλοθι για άλλες διασώσεις με δημόσιο χρήμα.

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη προσοχή στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον είναι ένα απαραίτητο και θετικό πράγμα. Η βιώσιμη οικονομία, η καθαρότερη ενέργεια, η καταπολέμηση της ρύπανσης, ειδικά από το πλαστικό, αποτελούν αναπόφευκτες προκλήσεις για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας μας. Ούτε μπορεί να αγνοηθεί το κίνητρο που προέρχεται από την κοινωνία. Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτο ότι όλοι, ακόμη και οι οικονομικοί παράγοντες, θέλουν να ανταποκριθούν. Αλλά χωρίς να είναι αφελείς και χειραγώσιμοι

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές στην Ευρώπη: πράσινο φως για επενδύσεις δισεκατομμυριούχων στην πράσινη οικονομία
Ίσως ένα νέο εργαλείο κερδοσκοπίας και κέρδους έχει βρεθεί στην πράσινη οικονομία και στην πράσινη χρηματοδότηση.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ήταν οι μεγάλες τράπεζες- too big to fail- και η κερδοσκοπική οικονομία που προκάλεσαν τη σοβαρότερη παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση στην ιστορία. Αυτές σίγουρα δεν έδωσαν καμία προσοχή για την αποφυγή ζημιών στους πολίτες και το περιβάλλον. Ούτε φαίνεται ότι εν τω μεταξύ έχουν επιδείξει μετάνοια ή διαφορετικό προσανατολισμό.
Φυσικά, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον περιβαλλοντισμό. Και ότι οι άνθρωποι όπως ο Mark Calney, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος βρίσκεται στο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο της πόλης του Λονδίνου, και ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου αμερικανικού ταμείου, Black Rock, επαίνεσαν την πράσινη οικονομία στο Νταβός. Είναι δύσκολο να φανταστούμε   ότι τόσοι πολλοί Απόστολοι Παύλοι  μεταβλήθηκαν μπροστά από την Πύλη της Δαμασκού.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε «βιώσει», μεταξύ άλλων, τα συντρίμμια της "φούσκας πληροφορικής", της φούσκας ακινήτων με υπόγειες υποθήκες και των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων. Ίσως σήμερα η ίδια «οικονομία» θέλει να οικοδομήσει μια "πράσινη φούσκα", αυτή τη φορά άμεσα με δημόσιο χρήμα. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου και οι μεγάλοι διεθνείς Οργανισμοί θέλουν εξασφαλίσουν χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια για πράσινες και οικολογικές επενδύσεις. Σκεφτείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ξέρετε, η κερδοσκοπική οικονομία είναι πεινασμένη.



***Ο Paolo Raimondi είναι Οικονομολόγος, αναλυτής και δημοσιογράφος της διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής. Συντονιστής της ιταλικής επιτροπής "Razvitie",  του Προγράμματος ευρω-ασιατικού διαδρόμου ανάπτυξης υποδομών.

Οι απόψεις και οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο δεν συμπίπτουν κατ 'ανάγκη με αυτές του Sputnik.
Ούτε ασφαλώς του Negroponte Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...