Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Master Plan και αρχαιολογικός χώρος Αυλίδας. Μία ευκαιρία συμμετοχικού στρατηγικού σχεδιασμού;


Το  Negroponte Politico  παρακολουθεί με ενδιαφέρον  τα τεκταινόμενα γύρω από το master plan του ΟΛΝΕ, την οριοθέτηση του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας και τη δημοσίευση της πρότασης του σωματείου «Πρωτέας» για το  Πάρκο Ναυτικής και Ναυπηγικής Κληρονομίας. Ανεξάρτητα από τις θεσμικές αναγωγές των προτάσεων αυτών είναι μία ευκαιρία οι νομιμοποιημένοι θεσμοί της περιοχής να μελετήσουν και να διαβουλευθούν ανοικτά και με  ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες.
Την τελική διαμόρφωση των πολιτικών οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή οφείλουν να την καθορίσουν οι θεσμοί που είναι φορείς άμεσης πολιτικής εντολής και όχι άλλοι και ιδίως θεσμοί του κρατικού συγκεντρωτισμού.

Οι λύσεις πρέπει να είναι σύνθετες και στοχευμένες στην ισόρροπή τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και γιαυτές σε τελική ανάλυση τον λόγο πρέπει να έχει η τοπική κοινωνία.
Παρατηρείται μία διάθεση παράκαμψης της Αυτοδιοίκησης και αναγωγής των ζητημάτων σε κρατική υπόθεση για την οποία αποφασίσουν τα Υπουργεία. Αυτό είναι λάθος ακόμη και όταν δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από εκείνους που έχουν θεσμική υποχρέωση να τις αναλάβουν.

Η χωροθέτηση υποδομών που εξυπηρετούν την ανάπτυξη της Χαλκίδας και της Εύβοιας μπορεί και πρέπει να συγκεραστεί με την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της παγκόσμιας σημασίας περιοχής της Αυλίδας αλλά και με την υιοθέτηση της πρότασης για το Πάρκο Ναυτικής και Ναυπηγικής Κληρονομίας. Η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη πρέπει να διατρέχεται από τις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και την καινοτομία στη διατύπωση των στρατηγικών στόχων που οφείλουν να έχουν και να προωθούν οι άμεσα νομιμοποιημένες στις τοπικές κοινωνίες αρχές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτά τα γενικά προς το παρόν. Το Negroponte Politico θα επανέλθει στο θέμα με πιο εξειδικευμένες θέσεις και προτάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...