Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Αυλωναρίου AVALONA ένα πετυχημένο παράδειγμα κοινωνικής οικονομίας.



Το 2005, μία ομάδα γυναικών, με μεράκι και υπευθυνότητα, ίδρυσε τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών με την επωνυμία «AVALONA», μεσαιωνική ονομασία της περιοχής του Αυλωναρίου. Πριν από την ίδρυση του Συνεταιρισμού είχε υπάρξει επίμονη προσπάθεια του Δήμου Αυλώνος και ιδιαίτερα του Δημάρχου Δημήτρη Κατσούλη να ενθαρρύνει την ανάληψη πρωτοβουλίας από τις γυναίκες της περιοχής για την οργάνωση συνεταιρισμών. Διοργανώθηκαν ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια τόσο στο Αυλωνάρι όσο και στην Χαλκίδα με τη συμμετοχή στελεχών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας τα οποία παρακολούθησαν περισσότερες από 24 γυναίκες από όλα τα χωριά του Δήμου. Τελικά την πρωτοβουλία πήραν γυναίκες από την περιοχή του Αυλωναρίου και ίδρυσαν τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών «AVALONA»


Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κατσούλης ομιλεί στην πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση που έγινε στο Αυλωνάρι στις 5 Δεκεμβρίου 2004

Το εργαστήρι και το κατάστημά του Συνεταιρισμού βρίσκονται πάνω στην Κεντρική επαρχιακή Οδό Χαλκίδας - Κύμης στα Χάνια Αυλωναρίου του Δήμου Αυλώνος.
Είναι δίπλα στο πρακτορείο ΚΤΕΛ και απέναντι από τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παρασκευή ειδών διατροφής βασισμένα σε παραδοσιακές, αυθεντικές συνταγές που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
Για την παρασκευή των προϊόντων χρησιμοποιούνται  αγνά υλικά που προμηθεύονται από τις τοπικές καλλιέργειες και ακολουθούν τις παλιές διαδικασίες και συνταγές.
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών προσπαθεί να διασώσει την παράδοση της γεύσης, υπερασπίζεται τα τοπικά προϊόντα και προσφέρει στα σύγχρονα νοικοκυριά μια καθημερινή και ουσιαστική σχέση με την παράδοση και την αυθεντικότητα.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και είναι μία από τις σημαντικότερες συνεταιριστικές ομάδες στην Στερεά Ελλάδα και ίσως η πιο δραστήρια στην Εύβοια.


Από την πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση της 5ης Δεκεμβρίου 2004. Συμμετείχαν και μετέφεραν την εμπειρία τους οι Γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Νέας Αρτάκης οι οποίες και προσέφεραν προϊόντα του δικού τους Συνεταιρισμού.
Ενόψει του φετινού εορτασμού της ημέρας της γυναίκας την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2018  διοργανώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας εκδήλωση με ομιλήτριες: την πρ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου- Περιφερειακή Σύμβουλο & Επίτιμο μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της ΠΣΤΕ Μίνα Παπαναστασίου, την Ελευθερία Τσαγκαράκη Στέλεχος της ΑΝ.ΔΙΑ., τη Σοφία Κοτρόζου, Πρόεδρο Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών "Avalona" και τη Χρυσούλα Ηλία Πρόεδρο & Δ/νουσα Σύμβουλο των Ναυπηγείων Χαλκίδας.
 
Σοφία Χροναίου,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EVIAKOSMOS.GR
Η Πρόεδρος του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Δήμου Αυλώνος AVALONΑ Σοφία Κοτρόζου- Χροναίου αναφέρθηκε στην 13χρονη εμπειρία του Συνεταιρισμού που έχει γράψει ήδη μία λαμπρή και ιδιαίτερη σελίδα στο κίνημα της γυναικείας συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας. Διαβάζουμε από το σχετικό ρεπορτάζ του Ενημερωτικού Ιστότοπου EVIAKOSMOS

«Ο Συνεταιρισμός συμβάλλει στη διατήρηση παραδοσιακών αξιών, στη δυνατότητα διάθεσης και μεταποίησης προϊόντων τόσο δικών μας όσο και άλλων παραγωγών. Επομένως, συμβάλει στην οικονομική ζωή του τόπου» τόνισε στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σοφία Κοτρόζου και συνέχισε: «Ο Συνεταιρισμός πέρα από την οικονομική ικανοποίηση, μας προσφέρει και ηθική».

Ιδιαίτερα συγκινημένη αναπολώντας το πρώτο ξεκίνημα, γύρισε το χρόνο πίσω στο 2005, έκανε έναν απολογισμό δράσης του Συνεταιρισμού μέχρι σήμερα και γεμάτη ενθουσιασμό είπε:


«Ξεκινήσαμε με πολλές δυσκολίες. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Είναι πετυχημένος ο Συνεταιρισμός μας και ζωντανός. Όχι μόνο εξ αιτίας της άριστης ποιότητας των υλικών. Της αυθεντικότητας των συνταγών, της προθυμίας και της εργατικότητας μας. Βασικά η αγάπη για τον τόπο μας είναι η δύναμή μας. Πιστεύουμε ό,τι μέσα από το Συνεταιρισμό που τόσο αγαπάμε, βοηθάμε και εμείς τον τόπο μας. Και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ περήφανες».


Η κ. Σίσσυ Λαίου, ομιλήτρια στην πρώτη συνάντηση της 5ης Δεκεμβρίου 2004

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ Σοφία Κοτρόζου στη συνέχεια ό,τι ο Συνεταιρισμός έγινε σημείο αναφοράς το οποίο αντλεί από την περιοχή και αποδίδει σε αυτή. Ο χώρος τους στα Χάνια Αυλωναρίου, θυμίζει τη σάλα του παλιού νοικοκυριού. Έναν χώρο που όπως είπε τον αγάπησαν σαν το σπίτι τους.
Η Πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που συνάντησαν στην αρχή και την ξεπέρασαν ήταν να αποκρυσταλλωθεί η πνοή που τελικά έδωσαν στο Συνεταιρισμό.
«Περάσαμε δύσκολα. Δεν ήταν τίποτα εύκολο. Ευχαριστούμε τον ντόπιο κόσμο που μας στήριξε, τους φορείς που μας πρόσφεραν τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων και μας προέβαλαν στον ελλαδικό και διεθνή χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω, παλιά υπήρχε το Περιφερειακό Κέντρο Ισότητας, τη κα Σίσσυ Λαΐου που μας είχε βοηθήσει πάρα πολύ. Το ΚΕΘΙ που είναι δίπλα μας σε ότι θέλουμε. Και ιδιαίτερα τον πρώην δήμαρχο τον κ. Κατσούλη που στάθηκε αρωγός στα πρώτα μας πολύ δύσκολα βήματα» είπε η κα Κοτρόζου ευχαριστώντας όλους όσους στηρίζουν το Συνεταιρισμό.

Το NEGROPONTE POLITICO  δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες -ντοκουμέντα από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αυλώνος για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και την ενθάρρυνση των γυναικών να ιδρύσουν Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό.


Η δεύτερη Ενημερωτική Συνάντηση στην Χαλκίδα, 25 Ιανουαρίου 2005  στην τότε Αίθουσα 
του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, στο βάθος διακρίνεται ο Δήμαρχος Δημήτρης Κατσούλης




Ενημέρωση στις 25 Ιανουαρίου 2005, στην Χαλκίδα από στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του ΚΕΘΙ και από την κ. Σίσσυ Λαίου 


Ενημερωτική Συνάντηση 22 Φεβρουαρίου 2005 στο Αυλωνάρι. Παρούσες οι κ. Σίσσυ Λαϊου και η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας καθώς και εισηγητής για το Πρόγραμμα Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.


Από την συνάντηση της 22 Φεβρουαρίου 2005. Έχουν μείνει πλέον όσες  άρχισαν να το σκέπτονται σοβαρά. Στο κέντρο ο πυρήνας των 5 γυναικών που τελικά προχώρησαν.

Πάντα παρών ο Δήμαρχος και αιρετοί συνεργάτες του όπως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Χροναίος, ο αείμνηστος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπιμπλής, ο Γιάννης Παππάς, επόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κάργας και ο μετέπειτα Αντιδήμαρχος Τάσος Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...