Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας.Ο αγώνας συνεχίζεται και είναι συναρπαστικός.


Πολιτικό κείμενο  προβληματισμού και συμμετοχής 
του Negroponte Politico στις επίκαιρες εξελίξεις
 σχετικά με το έργο της Αποκατάστασης
 της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας. 


Η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας είναι ένα ιστορικό τοπόσημο της Πόλης πάνω στην μοίρα του οποίου αποτυπώνεται η ίδια η μοίρα της Πόλης. Λίγοι πιστεύουν ότι αποτελεί «ιερό» της Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας και, δυστυχώς, πολλοί δεν της αναγνωρίζουν λόγο ύπαρξης. Ούτε οι μεν ούτε οι δε έχουν δίκιο. Το δίκιο βρίσκεται, είτε αρέσει είτε όχι, στην ενσωμάτωση της ως εμπορικού  αλλά κυρίως κοινωνικού και δομημένου χώρου στην σύγχρονη πόλη διατηρώντας στοιχεία της αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δήμος Χαλκιδέων. Προχώρησε με δυσκολίες και εμπόδια αλλά κατόρθωσε να διανύσει μία μεγάλη απόσταση.
Στην πολιτική και τη διοίκηση ο χρόνος μετρά διαφορετικά για εκείνους που έχουν την πολιτική εντολή και κρίνονται και διαφορετικά για την δημόσια υπαλληλία και την γραφειοκρατία του Κεντρικού Κράτους που μετρά προαγωγές και συντάξιμα χρόνια, δεν κρίνεται ούτε από τους πολίτες αλλά ουσιαστικά δεν αξιολογείται και από κανένα. Έτσι η επιμονή σε αρτηριοσκληρωτικές εμμονές που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν- υπό προϋποθέσεις- την κάμηλο, μπορεί να οδηγήσει σε άγονες διαδικασίες που ροκανίζουν τον χρόνο και ενδέχεται τα ματαιώσουν μία προσπάθεια σκληρή και επίπονη των ανθρώπων που εκλέχθηκαν από τους συμπολίτες τους για να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της Πόλης και των Πολιτών της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Δημοτικής Αγοράς το συμφέρον της Πόλης και των Πολιτών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Είναι σαφές και αντικειμενικό. Αυτό το ερείπιο πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να πάψει να είναι ερείπιο.
Η διαχείριση μίας τόσο σοβαρής υπόθεσης περιλαμβάνει πρωτίστως την έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών, την διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της Αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας, την διασφάλιση προηγουμένως της χρηματοδότησης και τέλος την σωστή εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου. Εάν ένας από αυτούς τους κρίκους σπάσει ή δεν σταθεί εγκαίρως τότε πιθανόν να καταρρεύσει όλη η προσπάθεια και για πολλά ακόμη χρόνια το κουφάρι της Αγοράς θα ντροπιάζει την Χαλκίδα.

Είναι αυταπόδεικτο ότι όταν, κατά γενική ομολογία, όλα έχουν έως τώρα, μέσα από δύσκολη πορεία, λειτουργήσει ως  ρολόι, καθυστερήσεις για λόγους εμμονής σε παντελώς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή της Πόλης που έχουν παλέψει σκληρά για να φθάσει η Δημοτική Αγορά ένα βήμα πριν την δημοπράτηση, ακολουθώντας με προσήλωση τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, αγωνιούν και εξεγείρονται δικαίως, διότι είναι υπόλογοι απέναντι στους Πολίτες και στο δημόσιο συμφέρον, δεν είναι υπάλληλοι που περιμένουν την θερινή άδεια και την προαγωγή τους.
Επιπλέον δε δικαιούνται να μην έχουν περισσότερη υπομονή για καθυστερήσεις και ματαιώσεις σχεδιασμών γιατί ο χρόνος ολοκλήρωσης της πολιτικής εντολής δεν τους το επιτρέπει. Συνεπώς δικαιούνται επί πλέον να αισθάνονται την σκοπιμότητα της μη έγκρισης των ολοκληρωμένων μελετών για λόγους καθαρά πολιτικούς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τις σκοπιμότητες τις υπηρετούν οι ανεύθυνοι για να τις αξιοποιήσουν οι πολιτικά επικρατέστεροι. Αυτός είναι κανόνας στην πολιτική. Πόσο μάλλον σε μία Πόλη που έχει συνηθίσει να μυρικάζει την μιζέρια του δημοσίου χώρου και την υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων και προσωπικών στρατηγικών. Γιαυτό είναι η Πόλη των Χαμένων Ευκαιριών και η Δημοτική Αγορά, τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα από τα πιο σημαντικά της παραδείγματα.
Είναι όμως η ώρα να πάρουν την υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς, αλλά όχι μόνο, δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών. Να την κάνουν έναυσμα μίας νέας πολιτικής συμμετοχής που θα αγκαλιάζει την Πόλη. Η υπόθεση της αγοράς να γίνει ένα πολιτικό εργαστήρι μιας άλλης Χαλκίδας. Η επιμονή, η μεθοδικότητα και η προσήλωση με την οποία την χειρίστηκε ο Δήμαρχος είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κατανοήσει η Πόλη ότι ο σχεδιασμός, η πολιτική βούληση και η σκληρή δουλειά φέρνουν αποτελέσματα. Πάνω σε αυτά η ίδια η Χαλκίδα μπορεί να στηρίξει το επόμενο βήμα. Να γίνει Συμμετοχική παίρνοντας την υπόθεση του Δημόσιου Χώρου στα χέρια της. Να βγουν πολίτες στο προσκήνιο και όχι πολιτικοί πελάτες. 

Πάνω στη Δημοτική Αγορά η Πόλη που αγωνίζεται με εξωστρέφεια και αναπτυξιακό όραμα πρέπει να νικήσει την Πόλη που μένει κλεισμένη σε μίζερα και συντηρητικά συστήματα εξουσίας που την κρατούν όμηρο και ροκανίζουν την προοπτική της.
Η Δημοτική Αγορά από τοπόσημο μίας ντροπιασμένης Χαλκίδας πρέπει να γίνει το ορόσημο μίας Νέας Πόλης. Αυτός είναι ο δρόμος που βάδισε ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή για να φθάσουν έως εδώ. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συναντηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας και να συνεχίσουν μαζί. Αυτό σημαίνει απλά ότι η Δημοτική Αγορά είναι ορόσημο Αλλαγής για την Χαλκίδα και όσο και εάν κάποιοι φαντάζονται να την ματαιώσουν  ή να την εντάξουν στη δική τους μίζερη ιδιοτελή στρατηγική, δεν θα το κατορθώσουν. Ο δρόμος έχει προχωρήσει καθοριστικά. Απλά ο αγώνας συνεχίζεται και είναι  συναρπαστικός.

6 σχόλια:

  1. Επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις στο κείμενό σας, αγαπητέ άγνωστε συντάκτη:
    Λέτε: ''Το δίκιο βρίσκεται, είτε αρέσει είτε όχι, στην ενσωμάτωση της ως εμπορικού αλλά κυρίως κοινωνικού και δομημένου χώρου στην σύγχρονη πόλη διατηρώντας στοιχεία της αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δήμος Χαλκιδέων'' Είτε, λοιπόν, αγνοείτε την πραγματικότητα, είτε την αποκρύπτετε. Διαφορετικά θα πρέπει να αποδεικνύετε τα λεγόμενά σας.
    Κατά δεύτερον, αν ''αρτηριοσκληρωτικές εμμονές'' ονομάζεται η τήρηση των κανόνων που θα διατηρήσουν την ιστορική-αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Αγοράς, τότε θα πρέπει να ξαναδείτε τη σημασία των λέξεων.
    Τέλος, οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιείτε για την Αγορά (''τοπόσημο μιας ντροπιασμένης Χαλκίδας'', ''κουφάρι'', ''ερείπιο'')δείχνουν, κατά τη γνώμη μου, μια αρχοντοχωριάτικη νοοτροπία που εστιάζει στο παροντικό ''φαίνεσθαι'', ενώ η ουσία μάλλον δεν είναι ορατή, γιατί -επιτρέψτε μου την ειρωνεία- τα έχει επισκιάσει όλα η τόσο λαμπερή δράση της Δημοτικής Αρχής στο χώρο του πολιτισμού και όχι μόνο.
    Ζωή Μπαρώτα, φιλόλογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιπαρέρχομαι τα περί «αγνώστου συντάκτη». Το κείμενο υπογράφεται από την Ομάδα «Negroponte Politico»,
      Ως προς το πρώτο εδάφιο ακριβώς έτσι είναι. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η Δημοτική Αρχή. Εξάλλου εκεί που έχει φθάσει έως σήμερα σε πρωτοβουλία και επιμέλεια της Δημοτικής Αρχής οφείλεται είτε μας αρέσει είτε όχι. Σε ιστορική αντιδιαστολή αυτή η κατεύθυνση δεν ήταν ο δρόμος των προηγουμένων Δημοτικών Αρχών. Εξάλλου μόνο η Δημοτική Αρχή μπορούσε να δρομολογήσει ενέργειες για την αποκατάσταση της Αγοράς γιατί αυτή είναι αρμόδια να το κάνει. Είναι σαφές.
      Ως προς τον χαρακτηρισμό « αρτηριοσκληρωτικές εμμονές» με αυτόν περιγράφεται η δήθεν προσχηματική επιτήρηση της εφαρμογής των κανόνων όταν αυτή έχει ελεγχθεί ήδη σε πολλά στάδια. Η ιστορική – αρχιτεκτονική φυσιογνωμία έχει οριοθετηθεί με την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και με βάση αυτήν εκπονούνται οι μελέτες όχι από τους «αδαείς» αιρετούς της αυτοδιοίκησης αλλά από ειδικούς επιστήμονες εν πολλοίς «ομότεχνους» των μελών του ΚΣΝΜ. Συνεπώς ούτε οι μεν ούτε οι δε είναι «εξωγήινοι».
      Γιατί σας ενοχλούν λέξεις που αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Η σημερινή εικόνα της αγοράς είναι όντως «τοπόσημο» της ντροπιασμένης Χαλκίδας, είναι ερείπιο. Εσείς πως το βλέπετε ως κτιριακό συγκρότημα λειτουργικό και δομικά ασφαλές; Για το «παροντικό φαίνεσθαι» μιλάμε δεν μιλάμε για το δέον. Εάν το παρόν το βλέπετε «μνημειώδες» τότε ίσως αλλού πρέπει να αναζητήσετε την αρχοντοχωριάτικη νοοτροπία.
      Το κείμενο του Negroponte Politico δεν είναι απολογητικό για τη Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να μας εγκαλείται για αυτήν. Είναι κείμενο πολιτών που δεν χρειάζονται τους «Βαρβάρους» για να παρέμβουν στην πόλη. Μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτούς, δεν θα τους περιμένουν στην Αγορά. Αν άλλοι όντως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτούς ….να ξέρουν ότι οι Βάρβαροι τελικά δεν θα έρθουν. Άλλωστε αρκετά ερείπια και μπαζώματα έχουν συσσωρεύσει σε αυτή την Πόλη. Να κοιτάτε αυτούς που προσπαθούν να κτίσουν και όχι αυτούς που περιμένουν να γκρεμίσουν.

      Διαγραφή
  2. Όμως, δυστυχώς, κ. Negroponte Politico, η κατεύθυνση στην οποία κινήθηκε σταθερά ο Δήμος Χαλκιδέων τα 4 τελευταία χρόνια, όπως λέτε, δεν ήταν αυτή.
    Αφήνω κατά μέρος ότι στην αρχή της θητείας του ο κ. δήμαρχος δεν κατανοούσε τον λόγο που η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας είναι και πρέπει να χαρακτηρισθεί μνημείο ( «Τι είναι αυτό,αρχαιολογικό μνημείο είναι αυτό; Τρελαίνομαι δηλαδή.» συνέντευξη κ. Παγώνη - Δεκέμβριος 2014 ).
    Θα επισημάνω μόνο το οφθαλμοφανές γεγονός της μη επαρκούς φύλαξης της Αγοράς, ως όφειλε , με αποτέλεσμα αυτή να φτάσει να έχει τη σημερινή εικόνα που πληγώνει τα μάτια και την αισθητική του περαστικού. Δεν φαντάζομαι να αγνοείτε ότι η περίφραξή της θα έπρεπε να έχει γίνει με άλλους όρους (πχ. ψηλό σταθερό κιγκλίδωμα και κάλυψη αυτού με εικόνες που θα αναδείκνυαν πχ. το παρελθόν ή το μέλλον της)και όχι με αυτό το σημερινό χάλι που την απαξιώνει καθημερινά στα μάτια του κάθε αδαούς πολίτη που δεν οφείλει(;) να κατανοεί ότι η παράδοση δεν είναι κλεισμένη μέσα στα μουσεία, αλλά είναι ή πρέπει να είναι ζώσα και κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
    Υπάρχουν έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού που αυστηρά επικρίνουν τη Δημοτική Αρχή για την πλημμελή φύλαξη τής Αγοράς. Αυτή λοιπόν η πλημμελής ή ανύπαρκτη, στην αρχή, φύλαξη είχε ως αποτέλεσμα διάφοροι άνθρωποι να μπαίνουν ανενόχλητα μέσα και να την καταστρέφουν συνειδητά ή ασυνείδητα (υπάρχουν εικόνες για αυτά).Εσείς,νομίζετε ότι η ιστορική - αρχιτεκτονική φυσιογνωμία ενός κτηρίου μπορεί να αποκατασταθεί όταν έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές;
    Γιατί λοιπόν η Αγορά δεν διαφυλάχθηκε 4 χρόνια και αφέθηκε στην προϊούσα φθορά της; Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς. Ένας πολίτης όμως που ζει σε αυτήν την πόλη δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν υπήρχαν χρήματα καθώς έβλεπε άλλες- άλλου τύπου φυσικά -πολυέξοδες εκδηλώσεις. Με το ερείπιο θα ασχολούμαστε τώρα;
    Αυτά,προς το παρόν, αναφορικά με τους ''βαρβάρους'' που δυστυχώς είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία Μπαρώτα
    Υπάρχει μία Μελέτη που πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όταν αυτό γίνει προφανώς το έργο θα δημοπρατηθεί. Εάν όμως δεν δημοπρατηθεί και δεν υπογραφεί σύμβαση έως τον Μάρτιο 2019 μόνο μετά τον Σεπτέμβριο του 2019 μπορεί να δημοπρατηθεί, δηλαδή θα χαθεί ένας χρόνος τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα αλλά και κάποιες αντιλήψεις δεν είναι ίδιες με το 2014 έχουν αλλάξει και έχουν προσωρήσει νομίζω προς την σωστή κατεύθυνση της Αποκατάστασης. Το μείζον εν προκειμένω είναι η Αποκατάσταση με τους όρους που θέτει το Υπουργείο Πολιτισμού διότι χωρίς αυτό τα ημίμετρα προστασίας δεν μπορούν να σώσουν τίποτε. Όσο για τους "Βαρβάρους" αυτούς τους "φέρουμε" μαζί μας και τους "στήνουμε" μπρός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού λοιπόν ''Το μείζον εν προκειμένω είναι η Αποκατάσταση με τους όρους που θέτει το Υπουργείο Πολιτισμού'', γιατί ο κ. δήμαρχος αντέδρασε τόσο αρνητικά (χρησιμοποιώ μια πολύ ήπια έκφραση που δεν αποδίδει φυσικά την πραγματικότητα) στην αναβολή που έδωσε πρόσφατα το ΚΣΝΜ προκειμένου να κάνει αυτοψία για να ελέγξει κάποιες προτάσεις της υποβληθείσας Μελέτης;
    Η αποκατάσταση ενός μνημείου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνει με διαδικασίες fast track. 10 χρόνια περιμέναμε. Πειράζει να περιμένουμε λίγο ακόμα;
    Ή μήπως, αν δεν προλάβουμε φέτος ή όπως λέτε μέχρι το Μάρτιο του 2019 θα χαθεί ένα προεκλογικό ''χαρτί'' και όχι μόνο;
    Ας προτάξουμε το δημόσιο συμφέρον, λέω εγώ, το συμφέρον της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..."Λίγοι πιστεύουν ότι αποτελεί «ιερό» της Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας και, δυστυχώς, πολλοί δεν της αναγνωρίζουν λόγο ύπαρξης"...
    Ένας από αυτούς τους "πολλούς", δυστυχώς, είναι ο κ. Δήμαρχος Χαλκιδέων. Αν ήταν αποκλειστικά στο χέρι του, θα είχε κατεδαφίσει το σύνολο της Δημοτικής Αγοράς για να ανεγείρει πολυώροφο Μωλλ!

    ..."Είναι επίσης αυτονόητο ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή της Πόλης που έχουν παλέψει σκληρά για να φθάσει η Δημοτική Αγορά ένα βήμα πριν την δημοπράτηση, ακολουθώντας με προσήλωση τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού"...
    Ο κ. Δήμαρχος ΔΕΝ ακολουθεί "με προσήλωση" τις υποδείξεις τού Υπουργείου Πολιτισμού. "Υπάρχουν έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού που αυστηρά επικρίνουν τη Δημοτική Αρχή για την πλημμελή φύλαξη τής Αγοράς", σας αναφέρει, για παράδειγμα, η κ. Μπαρώτα. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

    ..."Καθυστερήσεις για λόγους εμμονής σε παντελώς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν"...
    Στις 26 Ιουλίου 2018 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τού Υπουργείου Πολιτισμού, τις υποδείξεις τού οποίου υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθεί "με προσήλωση" ο κος Δήμαρχος Χαλκιδέων, δήλωσε ότι χρειάζεται να κάνει αυτοψία στους χώρους τής Δημοτικής Αγοράς, προκειμένου να ελέγξει αν είναι αναγκαίες οι "καθαιρέσεις", δηλ. κατεδαφίσεις, που προτείνει να γίνουν στη Δημοτική Αγορά ο κ. Δήμαρχος. Το ότι το ΚΣΝΜ θέλει να ελέγξει το αν ευσταθούν ή όχι οι προτάσεις του κ. Δημάρχου, θεωρείτε ότι είναι "παντελώς γραφειοκρατική αγκύλωση";

    Παύλος Κοτρωνάκης, Αρχαιολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...