Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Συνεργατικότητα, η μαγική λέξη!



Αναδημοσίευση από: http://www.newmoney.gr/
Δεκέμβριος 29, 2017
Του Κώστα Τσαούση

Συνήθως τα δεδομένα – οι ψυχροί αριθμοί που με τρόπο πληθωρικό συνωστίζονται σε κυβερνητικές μελέτες- αργούν να βρουν τον ίδιο βηματισμό με τα δρώντα πρόσωπα της πραγματικής οικονομίας στο πιο κάτω επίπεδο- στο επίπεδο, για παράδειγμα, της τοπικής αγοράς.

Σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, οι πιο ευαίσθητοι αποδέκτες των μηνυμάτων θα ήταν σε θέση να συλλάβουν και να αναλύσουν ορισμένα ενδιαφέροντα φαινόμενα στη γέννηση τους ...

Ένα από αυτά είναι και η λεγόμενη «υπόγεια συνεργατικότητα» ή αν προτιμάτε, τον όρο συνεργασία εξ ανάγκης ανάμεσα σε πραγματικούς παραγωγούς που ενώνοντας τις δυνάμεις και συνδυάζοντας τα προϊόντα τους (το λάδι, τα σταφύλια, το μέλι κα) λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας για τον άλλο, δημιουργώντας και νέα, προστιθέμενης αξίας προϊόντα.


Με αυτό τον τρόπο ο καθείς βάζει το μερτικό του πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες επιτυχούς διεξόδου από την κρίση που καθηλώνει τις προσπάθειες και απαιτεί συνεχώς και νέες αυξημένες δαπάνες. Με την εξ ανάγκης συνεργασία το κόστος παραμένει ελεγχόμενο και το στοίχημα περνάει στο πεδίο της προώθησης, της διάθεσης και της εμπορίας.

Όταν σε μια πρόσφατη εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα σε ένα Τραπέζι» άκουσα τον δραστήριο Νίκο Μπουζινέλο από το Κούτσι της Νεμέας με κρασιά, ξύδι και πετιμέζι κάτω από το brand Σοφία της Φύσης να μιλά με θέρμη για την πραγματικότητα των συνεργασιών. Λίγες μέρες μετά διάβασα στο site της εταιρείας του: «Σε συνεργασία με την εταιρία "All organic Greek garden" προχωρήσαμε στην παραγωγή έξι νέων κωδικών βασισμένων στο συνδυασμό εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου βιολογικής γεωργίας με επιλεγμένα βαλσαμικά ξίδια.

Το αποτέλεσμα είναι έξι προϊόντα σε συσκευασίες υψηλής αισθητικής με βιολογικές πρώτες ύλες που παράγονται ανά την Ελλάδα από ανθρώπους με κοινή φιλοσοφία με τη δική μας: μέλι από ανοιξιάτικο ρείκι της Πίνδου από την εταιρία ΕΒΙΟΝ, ρόδια από την Αρχαία Σικυώνα της εταιρίας "Δρύπες", φράουλες από το αγρόκτημα Καραμάνου στην Αργολίδα».
Μετρήστε ονόματα και προϊόντα και βγάλτε συμπέρασμα. Εδώ κολλάει το σύνθημα των ακτιβιστών «Κανείς μόνος στη κρίση» - μόνο που τέτοιου είδους συνθήματα πρέπει να ξέρεις να τα μεταφράζεις στη γλώσσα της πραγματικής οικονομίας σε δράσεις, σε πράξεις!

Μου πήρε λίγο καιρό για να καταλάβω ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "All organic Greek garden". Το εύρημα, με εξέπληξε. Ένας γνωστός σκηνοθέτης είναι το αφεντικό. Ο Μανούσος Μανουσάκης. Ο ίδιος και η σύζυγος του, η Μαρία διαθέτουν ένα υπέροχο ιδιόκτητο ελαιώνα στη Σελλασία, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Πάρνωνα και κοντά στη Σπάρτη.

Αυτό είναι το κτήμα που ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και η οικογένειά του ξεκίνησαν να αναβιώνουν το 2000, φυτεύοντας και πάλι την έκταση ενός ιστορικού ελαιώνα που είχε καταστραφεί από φωτιά το '83. Ταυτόχρονα άρχισαν να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά και ελαιόδεντρα και σε δυο άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, το Χιλιομόδι και τις Κλένιες, κοντά στην Κόρινθο.

Τα σταφύλια του Νίκου Μπουζινέλου από τη Νεμέα, τα ρόδια του Παναγιώτη Γιαννάκαινα από την Αρχαία Σικυώνα, οι φράουλες από το Κτήμα Καραμάνου από το Ναύπλιο, τα λάδια του Μανούσου και της Μαρίας Μανουσάκη από τη Σπάρτη και το μέλι της Ευγενίας Ξανθοπούλου και του Νίκου Ουρανού από τα ορεινά της Άρτας φτιάχνουν μια εξαιρετική αλυσίδα αξίας που χρειάζεται μιμητές σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...