Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Βιώσιμη Κινητικότητα: Στοίχημα για ένα καλύτερο αύριο στις πόλεις.

Αναδημοσίευση απόhttp://www.citybranding.gr
Η Μελέτη Περίπτωσης της Χαλκίδας


ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
ΣΙΤΗ ΜΑΡΙΑ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
ΒΑΣΣΗ ΑΥΓΗ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


Στην αντιπαράθεση επιστημονικών απόψεων αναφορικά με το θέμα της μορφής της βιώσιμης πόλης, το ζήτημα της μείωσης των μετακινήσεων με ΙΧ αυτοκίνητα αποτελεί ένα βασικό επιχείρημα υπέρ της κάθε προτεινόμενης αστικής μορφής.
Οι αναζητήσεις δεν εστιάζονται απλώς στην ανοικτή ή συμπαγή πόλη, αλλά στη βιώσιμη και οικονομική πόλη, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη βιώσιμη κινητικότητα, που αναφέρεται στην εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας στον τομέα των μεταφορών και κυρίως των οδικών. Τα ισχυρά διλήμματα πολιτικής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες πόλεις εστιάζονται τόσο στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τις ελλειμματικές οδικές υποδομές τους όσο και τον προσανατολισμό στον οποίο θα δώσουν έμφαση, δηλαδή τη δημόσια συγκοινωνία, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των μεμονωμένων ιδιωτικών μετακινήσεων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, ή μήπως την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να εγκαθιδρυθούν ως ένα ιδιωτικό και εμπορεύσιμο προϊόν του οποίου η χρήση θα διέπεται από τους κανόνες της αγοράς;
Η όποια απάντηση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο είδος πολιτισμού που επιδιώκει η ανθρωπότητα για τον 21ο αιώνα και για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία η ευαισθητοποίηση του κοινού προς την προώθηση μέσων μαζικής μεταφοράς που παρέχουν ικανοποιητικό επίπεδο εξυπηρέτησης και με μικρό οικονομικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Με γνώμονα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη πως μεγάλος αριθμός ελληνικών πόλεων βρίσκεται αντιμέτωπος με εξελίξεις κοινωνικο-οικονομικής φύσεως που επηρεάζουν την πολεοδομική μορφή και τις μετακινήσεις, η παρούσα εισήγηση στοχεύει στην παροχή ενός οδηγού καλών πρακτικών για την άμβλυνση των δημιουργούμενων κυκλοφοριακών και πολεοδομικών προβλημάτων.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, χρησιμοποιείται η πόλη της Χαλκίδας ως μελέτη περίπτωσης. Τα μεθοδολογικά εργαλεία που αξιοποιούνται επιχειρούν την πολεοδομική και κυκλοφοριακή ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης εντός του αστικού ιστού, τη χωρική ανάλυση οικιστικών επεκτάσεων, την καταγραφή της κυκλοφοριακής δυναμικής της περιοχής, τη διερεύνηση των επιπτώσεων από διαμπερείς ροές στο εσωτερικό δίκτυο και τον εντοπισμό δυναμικών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ερευνητικής προσπάθειας είναι η διατύπωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής βιώσιμης κινητικότητας για τη Χαλκίδα, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά πολεοδομικών και κυκλοφοριακών προτάσεων που θεωρείται πως θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας καλύτερης αστικής μορφής, όπου οι μετακινήσεις θα είναι ποιοτικές και προστατευμένες και η ποιότητα ζωής των κατοίκων σημαντικά βελτιωμένη.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Δημοτική Αγορά Χαλκίδας. Ο δρόμος από την παρακμή στην πρόοδο.


Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη


Η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας για περισσότερα από 25 χρόνια είναι πεδίο εναλλαγής ατυχών πολιτικών σχεδιασμών, αδιαφορίας και απαξίωσης, ατελέσφορων προσπαθειών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ο χρόνος όμως δεν μπορεί να παρακολουθήσει την αδυναμία της Πόλης να απαντήσει σε  ένα απλό ζήτημα διαχείρισης μιας τόσο κρίσιμης τοπικής υπόθεσης, δεν μπορεί να σταματήσει την φθορά στο κτιριακό συγκρότημα που από -άλλοτε- κυψέλη οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχει μεταβληθεί σε εστία ρύπανσης  και καταφύγιο παραβατικότητας, σε μνημείο παρακμής.
Σήμερα η υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς έχει επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα κάνει ένα βήμα μπροστά. Προσδιορίστηκε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας το μνημειακό τμήμα της το οποίο προστατεύεται και καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την συμπερίληψη των κρίσιμων αρχιτεκτονικών στοιχείων ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακατασκευή, την  ανάδειξή της και την επανένταξή της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Η Δημοτική Αγορά είναι ακίνητη περιουσία του Δήμου Χαλκιδέων. Ο Δήμος έχει την ευθύνη, την υποχρέωση αλλά και την ευκαιρία να θέσει τέλος στην σημερινή παρακμιακή εικόνα και να αποδώσει στην πόλη μια Αγορά που αξίζει σε μία σύγχρονη και δυναμική Χαλκίδα.  Είναι κυρίως τοπική, δημοτική υπόθεση. Η εξουσία του Κράτους και ειδικότερα του Υπουργείου Πολιτισμού υπεισέρχεται έως τον έλεγχο της προστασίας του χαρακτηρισθέντος μνημείου και της διατήρησης των δεδομένων αρχιτεκτονικής κυρίως αξίας. Πέραν αυτού ουδέν.
Από την άλλη πλευρά ο Δήμος έχει αποδεχθεί και έχει επιδιώξει την στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε τόσο η εκπόνηση των μελετών αλλά και εν συνεχεία η εκτέλεση των έργων να γίνει στα πλαίσια που προαναφέρονται.
Ο Δήμος και ειδικότερα η Δημοτική Αρχή έχουν εντολή από τους πολίτες της Χαλκίδας, ενσωματωμένη στην πολιτική εντολή που συνοδεύει την εκλογή της αλλά και στην στάθμιση του δημοσίου δημοτικού συμφέροντος, να ξαναδώσουν τη Δημοτική Αγορά στην πόλη και συνεπώς να εξαλείψουν μία δια παντός την σημερινή παρακμιακή εικόνα. Αυτή την εντολή η Δημοτική Αρχή πρέπει να τη διαχειριστεί σε περιβάλλον διοικητικής αυτοτέλειας και τοπικής αυτονομίας, δηλαδή σύμφωνα με τις αποφάσεις των αιρετών συλλογικών οργάνων της, όπως επιτάσσει το ισχύον σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης και η δημοκρατική αρχή. Μόνο η τήρηση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον χαρακτηρισμό τμήματος του κτιρίου ως μνημείου, περιορίζει την ελευθερία του Δήμου να διαχειριστεί νομικά, τεχνικά και επιχειρησιακά την υπόθεση της Αγοράς. Πέραν αυτής, παρεμβάσεις που περιορίζουν την ελευθερία πρωτοβουλίας και δράσης της Δημοτικής Αρχής χειραγωγούν τη διοικητική αυτοτέλεια και αναιρούν την ελευθερία της αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα εάν υπηρετούν απλώς μικροπολιτικές στοχεύσεις ή συντεχνιακές εμμονές. Το χειρότερο βέβαια, εάν υπηρετούν καθεστωτικές αντιλήψεις κομματισμού. Αυτά η Αγορά και η Χαλκίδα τα έχουν πληρώσει, ανεξαρτήτως του «νομίσματος».

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός των Δήμων: προγραμματισμός - στοχοθεσία



Του Τάσου  Σαπουνάκη
 Οικονομολόγου, Συμβούλου  Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  Αναδημοσίευση  από http://www.citybranding.gr/

Πολλές αξιόλογες θεσμικές παρεμβάσεις που κατά καιρούς επιχειρήθηκαν στο πλαίσιο βελτίωσης της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν κατόρθωσαν να επιφέρουν μέχρι σήμερα στη χώρα μας τα επιθυμητά αποτελέσματα εξ αιτίας της αδυναμίας ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας μιας κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, παρότι η αναγκαιότητα των εννοιών του προγραμματισμού και της στοχοθεσίας έχει θεσμικά αναγνωριστεί.
Πράγματι, κυρίαρχη θέση στη σύγχρονη διοικητική επιστήμη και πρακτική κατέχει η έννοια της οργάνωσης. Βασικά της στοιχεία είναι το όραμα (vision) και η αποστολή (mission). Το δε μέσο για την πραγμάτωσή τους είναι ο προγραμματισμός (planning). Ως βασική λειτουργία του management, ο προγραμματισμός θέτει τους στόχους και προσδιορίζει τους τρόπους και τις ενέργειες μέσω των οποίων αυτοί θα πραγματοποιηθούν.
Δεδομένου λοιπόν ότι οι κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας, όπως της ελληνικής, απαιτούν σύγχρονες μεθόδους παροχής υπηρεσιών, η εισαγωγή βασικών αρχών του management στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση θεωρήθηκε αυτονόητη για τον κοινό νομοθέτη.
Έτσι ο Προγραμματισμός και η Στοχοθεσία «εισέβαλαν» στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, με τους Ν. 3463/06 και 3852/10 ο Προγραμματισμός (τον οποίο αρχικά συναντούμε στη ιστορία των διοικητικών μεταρρυθμίσεων της χώρας ως «δημοκρατικό προγραμματισμό» με το ν.1622/86) καθιερώνεται ως εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α΄ και β΄ βαθμού) μέσω των πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Μερικά χρόνια νωρίτερα το όραμα για μια Διοίκηση με Στόχους επιχειρείται να γίνει πραγματικότητα με το ν. 3230/04. Ωστόσο, τόσο ο Προγραμματισμός, όσο και η Στοχοθεσία δεν εμπεδώθηκαν στη διοικητική φιλοσοφία και πρακτική της χώρας μας, αν και διεθνώς αναγνωρίζεται η σχέση τους ως ουσιώδης όρος για την αποτελεσματική λειτουργία και αναπτυξιακή προοπτική της Δημόσιας Διοίκησης.

Νέες μορφές παρέμβασης των Δήμων στην Τοπική Ανάπτυξη


Του Ράλλη Γκέκα
 Δρ. Οικονομικών ΟΤΑ

Αναδημοσίευση  http://www.citybranding.gr/

Η κρίση που διέπει όλη την Ευρώπη έθεσε ξανά το θέμα της αποκέντρωσης και ιδιαίτερα της κατανομής αρμοδιοτήτων, μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρουσιάστηκε μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στην ΤΑ. Η μεταφορά αυτή όμως, σε πολλές περιπτώσεις συνδυάστηκε με δύο πολύ σημαντικά στοιχεία:
Α) Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες δε συνοδεύτηκαν από τους ανάλογους πόρους. Είναι φανερό πλέον, ότι και στις «καλύτερες» αυτοδιοικητικές οικογένειες, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και
Β) σε πολλές περιπτώσεις η κεντρική κυβέρνηση προσπάθησε να «ξεσκαρτάρει» από πάνω της και να μεταφέρει στην ΤΑ, ότι πιο «τοξική» αρμοδιότητα είχε.
Για τους λόγους αυτούς η πολιτική της Ευρωπαϊκής ΤΑ φαίνεται να έχει μετατοπιστεί λίγο. Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα διεκδικούσε αποκέντρωση, γενικά και αόριστα, τώρα και λόγω της στενότητας των χρηματοδοτικών πόρων, απαιτεί αποκέντρωση, αλλά με ιεράρχηση των δαπανών και των αρμοδιοτήτων που θα της μεταφερθούν, διατηρώντας πάντα το ουσιαστικό στοιχείο, που στην Ελλάδα είναι και Συνταγματικά κατοχυρωμένο, αυτό της συνοδείας των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται, με τους κατάλληλους χρηματοδοτικούς πόρους. Η νέα αυτή πολιτική εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο στη τελευταία μελέτη του CEMR, για τα οικονομικά των Ευρωπαϊκών δήμων.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό κράτος είναι ένα από τα πιο συγκεντρωτικά στην Ευρώπη. Αυτός ο συγκεντρωτισμός επέδειξε τα όρια του με την κρίση. Ουσιαστικά, το κεντρικό κράτος αποσύρθηκε από τις τοπικές κοινωνίες και από την πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης.
Για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε οι πολίτες κατέφυγαν στην πλησιέστερη σε αυτούς εξουσία, στους δήμους και αυτοί, κατά γενική ομολογία, ανταποκρίθηκαν θετικά και αποτελεσματικά.
Σε αυτή τη μετακίνηση αρμοδιοτήτων, που πραγματοποιήθηκε χωρίς μεταφορά πόρων, το κεντρικό κράτος συνεχίζει και συμπεριφέρεται ως «γεροντοκόρη». Εάν θεωρήσουμε ότι ο «Καλλικράτης» σχεδιάστηκε πριν την εφαρμογή των μνημονίων, κατά τη διάρκεια της κρίσης καμία ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την ΤΑ δεν έχει θεσπιστεί. Ίσως, για να σκεφτούμε και λίγο πονηρά, δεν είναι και πολύ τυχαίο, αφού έτσι η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να παρακάμψει, με κάποια προσωρινά ευρωπαϊκά κονδύλια, το άρθρο 102 του Συντάγματος, που επιβάλλει κάθε μεταφερόμενη αρμοδιότητα να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους. Το γεγονός πάντως είναι ένα. Υπάρχει δυσαρμονία σε ότι συμβαίνει στην πραγματική κοινωνία και οικονομία και στο θεσμικό πλαίσιο του διοικητικού χάρτη της χώρας.
Όλα τα παραπάνω συνάδουν στην προετοιμασία της ΤΑ, ώστε να είναι έτοιμη να απαντήσει στα ερωτήματα ποιες, πόσες και πώς οι αρμοδιότητες μπορούν να αποκεντρωθούν, σε ποιους δήμους και πότε.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Το Κείμενο Συμφωνίας επί Ανταλλαγών και Συνεργασίας μεταξύ της Wuhan και της Χαλκίδας


ΣΥΜΦΩΝΙΑ
επί
Ανταλλαγών και Συνεργασίας
μεταξύ
Wuhan, ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
και
Χαλκίδα, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Για τη σύσφιξη της φιλίας και την προώθηση ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ της πόλης Wuhan της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Χαλκίδας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της φιλικής διαβούλευσης, οι δύο πλευρές συμφωνούν στην εγκαθίδρυση φιλικών σχέσεων και στον σεβασμό των αρχών που περιέχονται στην παρούσα συμφωνία.

1. Η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πόλεων θα βρίσκονται σε διαβούλευση σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
2.Τα δύο μέρη θα προωθήσουν τις εκατέρωθεν επισκέψεις μεταξύ των δημάρχων των δύο πόλεων για την εμβάθυνση των διμερών φιλικών σχέσεων συνεργασίας.
3. Τα δύο μέρη θα προωθήσουν την συνεργασία και τις ανταλλαγές στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού μεταξύ άλλων
4. Και τα δύο μέρη θα εξασφαλίσουν τα μέσα για την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των επικεφαλής και των διοικητικών υπηρεσιών των δύο πόλεων.
5.  Η παρούσα συμφωνία η οποία υπεγράφη στις 4 Ιουνίου 2015, είναι αποτυπωμένη σε τέσσερα πρωτότυπα αντίγραφα στην αγγλική και κινεζική γλώσσα και κάθε πλευρά διατηρεί μια αγγλική και μια κινεζική έκδοση.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ  ΓΛΩΣΣΑ 

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Προσέγγιση της έννοιας του φιλικού προς τον πεζό, αστικού οδικού περιβάλλοντος

Αναδημοσίευση από:http://www.citybranding.gr/ 

#ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
#ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΤΖΩΡΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
#ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΙΟΥ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Η έννοια του φιλικού προς τον πεζό ή «περπατήσιμου» αστικού χώρου αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την αναδιάταξη αστικού χώρου προς όφελος της βιώσιμης κινητικότητας.
Αν και η έννοια της «περπατησιμότητας» έχει αναδειχθεί ως το κύριο στοιχείο της νέας μορφής του αστικού χώρου, η διεθνής βιβλιογραφία σε αυτόν τον τομέα δεν παρέχει σαφή καθοδήγηση αλλά αναλώνεται σε σύγκριση ορισμών και χαρακτηριστικών που θεωρητικά συνεισφέρουν σε ένα οδικό περιβάλλον που υποστηρίζει και ενισχύει την πεζή μετακίνηση.
Οι «περπατήσιμες» κοινωνίες χαρακτηρίζονται εν γένει από την προώθηση της ήπιας αστικής κινητικότητας (πεζή, ποδήλατο), έναντι της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Τα προφανή οφέλη από αυτήν την πολιτική είναι πολλαπλά στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης, της κατανάλωσης καυσίμων, της κοινωνικής διεπαφής των πολιτών, της οδικής και προσωπικής ασφάλειας.
Συνεπώς, η έννοια της «περπατησιμότητας» αποκτά σημαίνοντα ρόλο στη διαβούλευση για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του σύγχρονου αστικού οδικού χώρου.
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την έννοια της περπατησιμότητας και τη θεώρησή της στο πλαίσιο του σύγχρονου αστικού οδικού περιβάλλοντος.
Αρχικά, ορίζεται το πρόβλημα που περιγράφει και συνθέτει την έννοια της περπατησιμότητας, καθώς και οι δείκτες που μπορούν να ποσοτικοποιήσουν και να καθορίσουν τις δράσεις που συνάδουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, περιγράφεται η σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς μετακίνησης των πεζών και των χαρακτηριστικών του αστικού οδικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον, παρατίθενται οι δυο κατηγορίες πεζής μετακίνησης με συγκεκριμένο ή μη προορισμό, ώστε να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του αστικού οδικού περιβάλλοντος που την καθορίζουν.
Ακολούθως, παρατίθεται αναλυτικά η οικονομική αξιολόγηση της έννοιας της περπατησιμότητας, ώστε να αξιολογηθεί η σημασία της με οικονομικούς όρους που κυριαρχούν σήμερα στους χώρους λήψης αποφάσεων και άσκησης συγκοινωνιακής πολιτικής.
Παρατίθενται οι λόγοι υποεκτίμησης του περπατήματος, καθώς και τα οφέλη από τη βελτίωση του επιπέδου περπατησιμότητας μιας πόλης.
Τέλος, παρουσιάζονται οι κατηγορίες των οικονομικών επιπτώσεων της περπατησιμότητας σε όρους προσβασιμότητας, εξοικονόμησης χρημάτων, εξωτερικού κόστους μετακίνησης, αποδοτικότητας χρήσης γης, κοινωνικής δραστηριότητας, δημόσιας υγείας, οικονομικής ανάπτυξης και ισότητας.   
Η δημιουργία ενός αστικού οδικού περιβάλλοντος φιλικού προς τον πεζό δεν είναι μια μονοσήμαντη ενέργεια, αλλά απαιτεί συντονισμό διεπιστημονικών δράσεων με διάρκεια στο χρόνο στους τομείς της πολεοδομίας, χωροταξίας, αρχιτεκτονικής και μεταφορών. Η βελτίωση του επιπέδου βιωσιμότητας των πόλεων οδηγεί σε σημαντικά οφέλη στους τομείς του περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας.  

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κείμενο Θέσεων/Προτάσεων CISD για την Επιχειρησιακά Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων προς μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων

Δημόσια διαβούλευση για τη 2η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής


Η ριζική αντιμετώπιση του κρίσιμου για το Περιβάλλον, την Οικονομία και την Κοινωνία προβλήματος της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων, αποτέλεσε και αποτελεί για το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη - CISD αντικείμενο προβληματισμού - ταυτόχρονα και πρόκληση αποτελεσματικής συμβολής του. Ως εκ τούτου μετά από συστηματική εργασία αλλά και διαβούλευση με τη συμμετοχή σημαντικών διαμορφωτών[1] των σύγχρονων απόψεων και δράσεων για το αντικείμενο και λαμβάνοντας υπ’ όψη σημαντικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από επιστημονικούς, κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ, το CISD έχει ανακοινώσει δημόσια τις θέσεις του.
Σήμερα το CISD καταθέτει κείμενο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη 2η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής με αναλυτικά σχόλια και παρατηρήσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους, με σκοπό την επείγουσα επίλυση του προβλήματος με τον πλέον ορθό και επιχειρησιακό τρόπο.

Η Περιφέρεια Αττικής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή επιχείρησε, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της νέας ηγεσίας της, να υπερβεί τα σφάλματα του παρελθόντος στα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων και να προχωρήσει στην υλοποίηση των βέλτιστων λύσεων που είναι δυνατό να οδηγήσουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων, παίρνοντας υπόψη τους περιορισμούς και αδυναμίες της ΤΑ καθώς και τα σημερινά αδιέξοδα.
·   Η τακτική που ακολούθησε ανέδειξε την συνειδητή πρόθεση ανάληψης των διαχρονικών ευθυνών της Πολιτείας, ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο με στόχο την ανατροπή υφιστάμενων αγκυλώσεων και καταστροφικών, κατεστημένων νοοτροπιών και πρακτικών.
·    Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), αποτελεί το κύριο εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και ως εκ τούτου οφείλει να έχει ως πρωταρχικό εργαλείο εφαρμογής την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση μέχρι την εξάντληση των δυνατοτήτων σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να ενισχυθεί με:
  • ·    την υποχρεωτική κατάρτιση Σχεδίου Πρόληψης σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο,
  • ·    την υποχρέωση για Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των οργανικών υλικών και μεθόδων όπως η οικιακή κομποστοποίηση, η χρήση των μηχανικών κομποστοποιητών, η δημιουργία Πράσινων Σημείων ή Ολοκληρωμένων Πράσινων Σημείων και η υλοποίηση δράσεων επαναχρησιμοποίησης και εναλλακτικής διαχείρισης,
  • ·  τη δυνατότητα εθελοντικής δημιουργίας μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών στους δήμους.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη εγκρίθηκε παμψηφεί από 193 μέλη του ΟΗΕ


Ένα τολμηρό νέο παγκόσμιο πρόγραμμα για την εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2030 Για την εφαρμογή ενός βιώσιμου μέλλοντος εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα από το 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την έναρξη της τριήμερης Συνόδου Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η ιστορική υιοθέτηση του νέου προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη, με 17 παγκόσμιους στόχους στον πυρήνα του, συνάντησε τις επευφημίες από τις αντιπροσωπείες στις οποίες περιλαμβάνονται πάνω από 150 παγκόσμιοι  ηγέτες στη Σύνοδο  Κορυφής.
Ήταν μια σκηνή που μεταδίδεται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ραδιόφωνο, διαφημίσεις κινηματογράφου, και τα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο.
Εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή της εθνικής δράσης και της διεθνούς συνεργασίας, η νέα ατζέντα δεσμεύει κάθε χώρα στο να λάβει μια σειρά από μέτρα και ενέργειες που όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες της φτώχειας, αλλά και θα αυξήσουν  επίσης την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία καθώς και την κάλυψη της υγείας, της εκπαίδευσης των ανθρώπων και κοινωνικές ανάγκες, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της Συνόδου Κορυφής, ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν δήλωσε:
"Η νέα ατζέντα είναι μια υπόσχεση από τους ηγέτες σε όλους τους ανθρώπους παντού. Είναι ένα καθολικό, ολοκληρωμένο και μετασχηματιστικό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. "
"Είναι ένα πρόγραμμα για τους ανθρώπους, την εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της", πρόσθεσε. "Είναι ένα πρόγραμμα για την κοινή ευημερία, την ειρήνη και τη συνεργασία (εν) μεταφέρει τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα (και) έχει τις ρίζες της στην ισότητα των φύλων και του σεβασμού για τα δικαιώματα όλων. Πάνω απ 'όλα, αυτά δεσμεύεται να αφήσει κανείς πίσω. "
"Η πραγματική δοκιμασία της δέσμευσης για την Ατζέντα 2030 θα είναι η εφαρμογή. Χρειαζόμαστε δράση από όλους, παντού. Δεκαεπτά στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ο οδηγός μας. Πρόκειται για μία λίστα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη και ένα σχεδιάγραμμα για την επιτυχία », κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.
Οι νέοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Αναπτυξιακών Στόχων Βιώσιμης βασίζονται στις ημερήσιες διατάξεις των διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών και στους πολύ επιτυχημένη Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έχουν βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η νέα ατζέντα αναγνωρίζει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, που κυμαίνονται από την ευρέως διαδεδομένη φτώχεια, αυξανόμενες ανισότητες και τις τεράστιες διαφορές των ευκαιριών, τον πλούτο και τη δύναμη, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή.
"Ποτέ πριν οι ηγέτες του κόσμου δεν δεσμεύτηκαν στην από κοινού δράση και προσπάθεια σε μια τόσο ευρεία και παγκόσμια πολιτική ατζέντα», δηλώνει η Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες. "Είμαστε εδώ για να καθορίσουμε  από κοινού την πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη, αφιερώνοντας τους εαυτούς μας συλλογικά στην επιδίωξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της «win-win »συνεργασίας,  η οποία μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη για όλες τις χώρες και σε όλα τα μέρη του κόσμου."
Η επίσημη έγκριση έγινε λόγο μετά από το μήνυμα που ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε στην  Γενική Συνέλευση δηλώνοντας, "Η έγκριση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής, η οποία ανοίγει σήμερα, είναι ένα σημαντικό σημάδι ελπίδας. "


Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Mogens Lykketoft  αποκάλεσε την Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη "φιλόδοξη" στην αντιμετώπιση των αδικιών της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων. «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες και να προστατεύσει το κοινό μας σπίτι με την αλλαγή των μη αειφόρων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης. Και, έχουμε προσδιορίσει τη συντριπτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές της διαίρεσης, της διαφθοράς και της ανευθυνότητας που εμποδίζουν την ανάπτυξη. "
Στην τελετή έγκρισης προήδρευσε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Ρασμούσεν Løkke και ο Προέδρου της Ουγκάντας Yoweri Museveni Kaguta, ο οποίος τόνισε τις επιτυχίες των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή της νέας ατζέντας.

Ένας εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, ο Salil Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του «κόσμου στον οποίο ζούμε και τον κόσμο που θέλουμε." Πρόσθεσε ότι με την υλοποίηση των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη η εξάλειψη του χάσματος " εκφράζονται οι προσδοκίες των ανθρώπων, πως και μπορεί, και πρέπει, να επιτευχθεί."

Προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους


 Ο Στόχος 8 της Νέας Ατζέντας που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής  του ΟΗΕ
Περίπου το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει με το ισοδύναμο περίπου 2 US $  την ημέρα και σε πάρα πολλά σημεία, έχοντας μια δουλειά που δεν εγγυάται τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Αυτή η αργή και άνιση πρόοδος απαιτεί από εμάς να επανεξετάσουμε και να ανανεώσουμε την ενίσχυση  των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών μας με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας.
Η συνεχιζόμενη έλλειψη ευκαιριών αξιοπρεπούς εργασίας, η ανεπάρκεια των επενδύσεων και η υπό-κατανάλωση, οδηγούν σε διάβρωση των βασικών κοινωνικών συμβάσεων που διέπουν τη δημοκρατική κοινωνία: ότι όλοι πρέπει να μοιράζονται την εξέλιξη.  Η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για σχεδόν όλες τις οικονομίες και πέραν του 2015.
Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα απαιτήσει να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις κοινωνίες που να επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν ποιοτικές θέσεις απασχόλησης που να τονώσουν την οικονομία, ενώ δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον. Ευκαιρίες απασχόλησης και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας απαιτούνται επίσης για το σύνολο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  1. Διατήρηση της κατά κεφαλή οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εθνικές περιστάσεις και, ιδίως, τουλάχιστον 7 τοις εκατό αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες
  2. Επίτευξη  υψηλότερων επίπεδων της οικονομικής παραγωγικότητας μέσω της διαφοροποίησης, της τεχνολογικής αναβάθμισης και της καινοτομίας, μεταξύ άλλων μέσω της επικέντρωσης  σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού
  3. Προώθηση της ανάπτυξης με γνώμονα τις πολιτικές που υποστηρίζουν τις παραγωγικές δραστηριότητες, την αξιοπρεπή δημιουργία θέσεων εργασίας, την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητας και τη καινοτομίας, και να ενθαρρύνουν  την τυποποίηση και την ανάπτυξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως για είναι η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
  4. Σταδιακή βελτίωση, μέχρι το 2030, της παγκόσμιας αποδοτικότητας των πόρων στην κατανάλωση και την παραγωγή και  προσπάθεια να αποσυνδεθεί η οικονομική ανάπτυξη από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το 10ετές πλαίσιο προγραμμάτων για τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, με τις αναπτυγμένες χώρες επικεφαλής
  5. Μέχρι το 2030, να επιτευχθεί η πλήρης και παραγωγική απασχόληση και η αξιοπρεπής εργασία για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των ατόμων με αναπηρία, καθώς και η ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας
  6. Μέχρι το 2020, να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των νέων που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης
  7. Να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, τον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων και να εξασφαλιστεί η  απαγόρευση και η εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων και χρησιμοποίηση παιδιών ως στρατιωτών, και από το 2025 τέλος της παιδικής εργασίας σε όλες τις μορφές της,
  8. Προστασία των δικαιώματων των εργαζομένων και τη προώθηση της ασφαλούς και σε ασφαλές περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών εργαζομένων, ιδίως των γυναικών μεταναστών, και εκείνων που έχουν προσωρινή απασχόληση
  9. Μέχρι το 2030, να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν  πολιτικές για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προωθεί την τοπική κουλτούρα και τα προϊόντα
  10. Ενίσχυση της ικανότητας των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την ενθάρρυνση και την επέκταση της πρόσβασης σε τραπεζικές, ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους
  11. Αύξηση της ενίσχυσης για τη στήριξη του εμπορίου στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ άλλων και μέσω του ενισχυμένου ολοκληρωμένου πλαισίου για το εμπόριο με  τεχνική βοήθειας στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες
  12. Μέχρι το 2020, ανάπτυξη και εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για την απασχόληση των νέων και την υλοποίηση του Παγκόσμιου Συμφώνου του Jobs της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας


Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η Χαλκίδα διασώζει και αξιοποιεί την αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Ο Δήμος αποκτά την Έπαυλη της Οδού Μιαούλη (15 φωτογραφίες)

Η Χαλκίδα είναι μία πόλη που στο διάβα της αστικής της εξέλιξης απώλεσε σημαντικό ιστορικό αρχιτεκτονικό πλούτο, η μερική έστω διατήρηση του οποίου σήμερα και στο μέλλον θα είχε εφοδιάσει την πόλη με τεράστιο πολιτιστικό και συνακόλουθα οικονομικό κεφάλαιο. Ο πλούτος αυτός καταστράφηκε στον βωμό της γρήγορης, άναρχης και κυρίως  αυτοκαταστροφικής αστικοποίησης. Σήμερα αρχίζει ίσως να γίνεται κατανοητό ότι η διατήρηση, η αξιοποίηση και η ανάδειξη των ελάχιστων, σε σχέση με τα απωλεσθέντα, αρχιτεκτονικών  και ιστορικών μνημείων είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της Χαλκίδας και κυρίως για τη διεκδίκηση καλύτερης θέσης στον ανταγωνισμό των πόλεων και των τόπων.  Η διατήρηση και η αξιοποίηση των αρχιτεκτονικών μνημείων, η πολιτιστική ή άλλη χρήση τους και η ένταξή τους στην ζωή της πόλης είναι εξάλλου και προϋπόθεση για την κατάκτηση  της ταυτότητας της αξιοβίοτης και ανταγωνιστικής πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χαλκιδέων από τον περασμένο Δεκέμβρη έδραξε την ευκαιρία για να αποκτήσει μέσω της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ενός σημαντικού αρχιτεκτονικού μνημείου, της αστικής έπαυλης της Οδού Μιαούλη, του αρχοντικού Ρενιέρη όπως ήταν γνωστό, σήμερα ιδιοκτησία των αδελφών Σκουλά. Ένα εξαιρετικό κτίριο, κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, στην καρδιά της πόλης. Με την απόκτηση της Έπαυλης, συμπληρώνεται ένα τρίγωνο αξιόλογων διατηρητέων κτιρίων, δηλαδή του Κόκκινου Σπιτιού, του Σπιτιού με τα Αγάλματα και της Έπαυλης της οδού Μιαούλη που μπορούν να αποδοθούν σε οργανωμένη και ταυτόχρονα εμβληματική για την πόλη πολιτιστική χρήση. Με μία μικρή παρέμβαση είναι δυνατή προσβασιμότητα μεταξύ του υπό απόκτηση διατηρητέου και του Σπιτιού με τα Αγάλματα και εν συνεχεία διαμέσου του κοινόχρηστου χώρου με το Κόκκινο Σπίτι. Η σχεδιασμένη και καλά μελετημένη συνάφεια των πολιτιστικών χρήσεων των τριών αυτών ακινήτων θα δώσουν στην πόλη ένα ακόμη εμβληματικό και ταυτόχρονα λειτουργικό πολιτιστικό πολυχώρο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αρχιτεκτονική ιστορική κληρονομιά.
Το κτίριο πρόκειται να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, προκειμένου να αποτελέσει αφενός σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης μας και αφετέρου να επιτευχθεί η λειτουργική ένταξή του στην πολιτισμική δραστηριότητά της. Η αγορά του ακινήτου θα γίνει χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή και επιβάρυνση του Δήμου Χαλκιδέων, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την ταυτόχρονη ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης.


Χθες, 17/9/2015 δημοσιεύτηκε η Απόφαση του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση της αγοράς του σημαντικού αυτού κτίσματος με  το ποσόν τριακόσιες δέκα οκτώ χιλιάδες εκατόν πενήντα οκτώ ευρώ και ενενήντα τρία λεπτά (318.158,93 €), και συγκεκριμένα «Απόκτηση του Διατηρητέου Κτιρίου στην πόλη της Χαλκίδας, επί της οδού Μιαούλη 5 (περιοχή "Σουβάλα" ) ιδιοκτησίας Άννας Μαρίας Σταματίνας και Εμμανουέλας Σκουλά».  

Ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης προέβει στην παρακάτω δήλωση:
“Σήμερα ο Δήμος Χαλκιδέων είναι υπερήφανος για την απόκτηση ενός κτιρίου που μετρά σχεδόν διακόσια χρόνια ζωής. Στις προτεραιότητές μας ήταν και παραμένει η διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο σεβασμός προς το παλαιό και αυθεντικό.
Η διάσωση του κτιρίου της οδού Μιαούλη αποτελεί σημαντική προσθήκη στην περιουσία του Δήμου Χαλκιδέων, σε μια σειρά αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων.
Στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι η αξιολόγηση και κατάταξη των κτιρίων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Χαλκιδέων, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική-ιστορική αξία και σημασία τους και η αποκατάστασή τους, με αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδότησης, που θα  προσφέρει στον Δήμο μας έργα πνοής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση”.


Ο Δήμος, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, οφείλει να αναζητά και να δράττει τέτοιες ευκαιρίες χρηματοδότησης ώστε να αποκτά και να αξιοποιεί εμβληματικά κτίσματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς διασώζοντας την ιστορική μνήμη της πόλης και ταυτόχρονα, αποδίδοντας σε αυτά σύγχρονες πολιτιστικές, κοινωνικές ή διοικητικές λειτουργίες, να τα εντάσσει στην τρέχουσα ζωή της Χαλκίδας. 





ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ως κριτήριο δημοκρατικής και συνταγματικής αξιοπιστίας


Του Γιώργου Χ. Σωτηρέλη *


Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις είναι φανερό ότι και αυτή η εκλογική αναμέτρηση, όπως και οι προηγούμενες,  θα έχουν ως αρνητικό πρωταγωνιστή το εκλογικό σύστημα. Δεν πρόκειται εν προκειμένω για έναν απλό επηρεασμό της εκλογικής βούλησης, όπως συμβαίνει με άλλα εκλογικά συστήματα. Το ισχύον εκλογικό σύστημα οδηγεί σε μια πολλαπλή νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία μάλιστα δεν αφορά μόνο την ανάδειξη του πρώτου κόμματος, των κομμάτων που θα εισέλθουν στην Βουλή και των βουλευτών αλλά και την ίδια την διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Ειδικότερα:
Α. Το ισχύον εκλογικό σύστημα χαρακτηρίζεται από έναν θεσμικό παραλογισμό, ο οποίος είναι, ταυτόχρονα, βαθύτατα αντιδημοκρατικός και κραυγαλέα αντισυνταγματικός. Πρόκειται για την δυσμενή μεταχείριση των συνασπισμών απέναντι σε μεμονωμένα κόμματα ως προς την απονομή του εκλογικού πριμ των 50 εδρών, που αποτρέπει πλήρως τις προεκλογικές συνεργασίες, αφού ένας συνασπισμός με 51% θα έπαιρνε λιγότερες έδρες από ένα μεμονωμένο κόμμα με 35%. Το αποτέλεσμα είναι φανερό: ο ψηφοφόρος αδυνατεί να επιλέξει εκ των προτέρων, με όρους πολιτικής διαφάνειας και καθαρότητας, έναν συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων που θα βασιζόταν σε προγραμματικές συγκλίσεις. Αντίθετα, διακινδυνεύει να δει την ψήφο του να φαλκιδεύεται σε ευκαιριακές μετεκλογικές συνεργασίες, με σαθρή προγραμματική βάση ενδεχομένως δε και με κόμματα που του προκαλούν απέχθεια και που ποτέ δεν θα τα αποδεχόταν σε έναν προεκλογικό συνασπισμό.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ επί του Β1 Σταδίου της μελέτης Αξιολόγηση, αναθεώρηση και ειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Εισήγηση του Αντιδημάρχου Χαλκιδέων Γιώργου Μπουραντά που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων 


Η μελέτη αξιολόγησης του ΠΠΧΣΑΑ στο Β.1 στάδιο αποτυπώνει αρκετές από τις προτάσεις και τις επισημάνσεις που είχαν γίνει στο Α.2 στάδιο. Αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής ξεχωριστά και του Δήμου Χαλκιδέων.

Εκείνο όμως που δεν αλλάζει και στα δύο στάδια της μελέτης είναι η κύρια τάση που διέπει το νέο ΠΠΧΣΑΑ και είναι η ενίσχυση της Λαμίας, μέσω της διοχέτευσης των πόρων από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την κατά προτεραιότητα κατασκευή μεγάλων έργων, με στόχο να αναβαθμιστεί στην ανώτερη βαθμίδα του αστικού εθνικού δικτύου (πρωτεύοντα αστικά κέντρα) σε βάρος της Χαλκίδας και της Εύβοιας.

Υποβαθμίζεται το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ο μόνος που στην απογραφή του 2011 έχει μόνιμο πληθυσμό 102.223 κατοίκους με αυξανόμενο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, που της δίνει το κρίσιμο μέγεθος για τον χαρακτηρισμό της εν δυνάμει πρωτεύοντος εθνικού πόλου ανάπτυξης (Με το ίδιο ρυθμό μεταβολής το έτος στόχο 2020 η Χαλκίδα θα έχει πληθυσμό 113.334 κατ. έναντι 77.100 κατ. της Λαμίας).  
 Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης από την άλλη μεριά έχει τοποθετήσει την Χαλκίδα και την Λαμία στο ίδιο επίπεδο και έτσι θα πρέπει να είναι και στο ΠΠΧΣΑΑ.      
Δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση του Αδριατικού άξονα ανάπτυξης της ΠΣΤΕ (Ε65/Λαμία/Ηγουμενίτσα, Διαγώνιος Λαμία/Πάτρα) έναντι του Ανατολικού Άξονα ανάπτυξης της ΠΣΤΕ και της χώρας προς το Β. Αιγαίο – Εύξεινο Πόντο (Παράκαμψη Χαλκίδας / Βόρειος οδικός άξονας / Λιμάνι Μαντουδίου και παράκαμψη Βασιλικού – Αμαρύνθου – Αλιβερίου / Λέπουρα / Κύμη / Λιμάνι της Κύμης) 

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Θέσεις και Απόψεις Οικολογικών Οργανώσεων για το υπό Διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων



Φίλιππος Κυρκίτσος Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Νίκος Χαραλαμπίδης Greenpeace
Βαγγέλης Κουκιάσας Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Αθήνα, 11 Ιουνίου 2015
Οι παρακάτω θέσεις και απόψεις κατατίθενται στα πλαίσια του υπό διαβούλευση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) με την πρόθεση να συμβάλλουν στην τελική κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, καινοτόμου και κυρίως αποτελεσματικού ΕΣΔΑ. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από «κακούς», «μέτριους» ή «καλούς» ΕΣΔΑ, που δυστυχώς ΟΛΟΙ τους δεν κατάφεραν το αυτονόητο, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ. Άρα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία και να δώσουμε στο νέο ΕΣΔΑ μεγάλη έμφαση στην ρεαλιστικότητα και αποτελεσματικότητα των στόχων και των μέτρων που θέτει, ώστε να ανατραπούν γρήγορα τα μέχρι σήμερα πολλά αρνητικά δεδομένα στην Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ).Το γεγονός ότι υστερούμε της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ μπορεί να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία. Εάν αποφύγουμε τα λάθη των πιο προχωρημένων χωρών και εάν υιοθετήσουμε και προσαρμόσουμε στα Ελληνικά δεδομένα ότι πετυχημένο γίνεται διεθνώς, μπορούμε να φθάσουμε πολύ σύντομα τους μέσους όρους της Ευρώπης στη ΔΣΑ και εν συνεχεία να πάμε ακόμη καλύτερα. Η ανακύκλωση – κομποστοποίηση και η εναλλακτική διαχείριση είναι σε κρίσιμο σημείο και μπορούν να «απογειωθούν» τα επόμενα χρόνια, αρκεί να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και κυρίως να μην κάνουμε καινούργια λάθη. Τέλος, δρομολογώντας ολοκληρωμένα τις επίσημες σύγχρονες πολιτικές στη ΔΣΑ, δημιουργούμε παράλληλα καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας, για δημιουργία υγιούς κοινωνικής επιχειρηματικότητας με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση της τεράστιας ανεργίας στη χώρα.
1.                   ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΔΑ
Είναι πολύ θετικό, και καθόλου αυτονόητο για την Ελλάδα, το γεγονός ότι το ΕΣΔΑ υιοθετεί με κατηγορηματικό τρόπο τη βασική ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων (Πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-κομποστοποίηση, επεξεργασία, τελική διάθεση) και αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα με συγκεκριμένες θετικές και καλοδεχούμενες προτάσεις και μέτρα. Μπαίνουν λοιπόν επιτέλους στην επίσημη πολιτική διαχείρισης πάγια αιτήματα και συγκεκριμένες διαχρονικές προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων και αυτό το θεωρούμε πολύ θετικό. Τέτοιες θετικές προτάσεις και μέτρα είναι π.χ. η πραγματική διάθεση για μεγιστοποίηση της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των ανακυκλώσιμων υλικών, η έμφαση στη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η δημιουργία Πράσινων Σημείων, η βασική επιλογή της κομποστοποίησης για την διαχείριση των οργανικών υλικών, η ενίσχυση του ρόλου των δήμων, το άνοιγμα στην κοινωνική οικονομία κ.α. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία ενός ΕΣΔΑ δεν κρίνεται από τη διακηρυγμένη και φιλόδοξη στρατηγική του, αλλά: α) από τα συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα που υλοποιούν αυτήν την στρατηγική, β) από το επίπεδο και την θέληση αυτών, που καλούνται να εφαρμόσουν τα όποια μέτρα και γ) από τους οικονομικούς πόρους που θα διατεθούν για την υλοποίησή τους. Και για τις τρεις αυτές προϋποθέσεις της επιτυχίας του ΕΣΔΑ έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.Τέλος, στο προτεινόμενο ΕΣΔΑ υπάρχουν προτάσεις και προσεγγίσεις που θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθούν σε βάθος με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, δεδομένης της πιθανότητας να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες ορισμένες διευκρινίσεις ώστε να αποφύγουμε παλινωδίες ανάμεσα σε διαφορετικές ερμηνείες, κάποιες από τις οποίες ενδεχομένως θα μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Επίσης, στο προτεινόμενο ΕΣΔΑ παρατηρείται υστέρηση και ελλείψεις σε θέματα, που πλέον είναι πολύ ώριμα να τεθούν στην Ελληνική κοινωνία. Παρακάτω, παρουσιάζουμε αυτά τα θέματα καταθέτουμε κάποιες πρώτες απόψεις και προβληματισμούς ενώ θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει ένας σύντομος αλλά ουσιαστικός διάλογος, σε μεγαλύτερο βάθος με όλους τους ενδιαφερόμενους και τους αρμόδιους, που εισηγήθηκαν το προς διαβούλευση ΕΣΔΑ.

Θέσεις του CISD για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων


Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Citizens’ Inspectorate for Sustainable Development
Αθήνα 12 Ιουνίου 2015
Η Ελληνική Πολιτεία, μετά από δεκαετίες συνειδητής αβελτηρίας στο κρίσιμο ζήτημα των αποβλήτων υπερβαίνει τα λάθη και απαξιωμένους σχεδιασμούς, που δεν επέφεραν κανένα ουσιαστικό όφελος σε εθνικό επίπεδο και για πρώτη φορά αντιμετωπίζει σοβαρά το κρίσιμο αυτό ζήτημα με επίγνωση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ευθύνης και προτείνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που προχωρά αποφασιστικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων ανακύκλωσης με σοβαρή, συντεταγμένη και τεκμηριωμένη επιχειρησιακή διαχείριση.Το CISD χαιρετίζει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΑΠΕΝ, γιατί: 
Προάγει τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία και θέτει τις βάσεις για μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο Δήμου, τη διαλογή στην πηγή, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων και πάνω από όλα τη θεσμική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Δικαιώνει πολύχρονους αγώνες ατόμων και συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και του CISD που ασχολήθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα μιας Ολοκληρωμένης Επιχειρησιακά Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στη χώρα μας.
Αποτυπώνει βασικούς στόχους και δεσμεύσεις που έχουν, κατά περιόδους, κατατεθεί από επιστημονικούς, κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ παίρνοντας καθοριστικές αποστάσεις από την αντίληψη που κυριάρχησε σε πολλές περιφέρειες της χώρας για τη δημιουργία συγκεντρωτικών μονάδων διαχείρισης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων
Εισάγει μια στρατηγική που εμφορείται από τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης, στηρίζεται σε πολιτικές και εργαλεία που λαμβάνουν αντικειμενικά υπόψη την ισόρροπη αξιολόγηση των επιπτώσεων στην Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον οι οποίες αποτελούν τη βάση και το πλαίσιο για την άμεση επιχειρησιακή ανάπτυξη δράσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ο δήμος Αθηναίων ζητά τη γνώμη των πολιτών για το "αύριο" τεσσάρων δημοτικών κτιρίων.

Η Αθήνα αλλάζει, η συμμετοχή σου μετρά


Σε μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και καινοτόμα διαδικασία ξεκινά ο δήμος Αθηναίων για τη μελλοντική χρήση τεσσάρων δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εγκαινιάζοντας ανοιχτή και δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Δημότες, κάτοικοι, οργανισμοί, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών καλούνται να πουν τη γνώμη και τις ιδέες τους για το νέο πρόσωπο που αποκτούν τέσσερα κτίρια – τοπόσημα για την πρωτεύουσα.
Στόχος της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, που θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου είναι η κατάθεση προτάσεων, ιδεών και εμπειριών για τον τρόπο λειτουργίας:
1) του κτιρίου του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής 8,
2) του διατηρητέου κτιρίου, επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34
3)  του Σεράφειου Κολυμβητηρίου - αθλητικού πολιτιστικού κέντρου
4) και της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην οδό Φωκίωνος Νέγρη
Οι απόψεις κατατίθενται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://consultations.daem.gr 
Ήδη, το πρώτο σημαντικό βήμα της διαβούλευσης έγινε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου η διαδικασία αυτή εισήλθε ήδη στην επομένη φάση με την έκθεση, από αύριο Παρασκευή, περίπου των 470 πρώτων ιδεών από 200 δημότες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση  και εξέφρασαν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την επαναλειτουργία της ανακαινισμένης Δημοτικής Αγοράς.
Προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων είναι η συμμετοχή των πολιτών, των φορέων,  της Κοινωνίας των Πολιτών, των Πανεπιστημίων και των Επιμελητηρίων σε ένα ευρύ δημοκρατικό δίκτυο δημόσιας συζήτησης για την εικόνα και την λειτουργία της πόλης, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Τα τέσσερα έργα του δήμου Αθηναίων χρηματοδοτούνται  από ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο του μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος, «Έργο Αθήνα» και ολοκληρώνονται το διάστημα 2015 - 2016.



Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τι είναι η "ανθεκτική" πόλη ;

http://www.citybranding.gr/

Δημοσιεύτηκε στο About Money από την Marni Evans.Την μετάφραση την επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Σύμφωνα με το Resilient City, η ανθεκτικότητα πόλεων αναφέρεται στη εξασφάλιση του μέλλοντος των πόλεων μας και των οικοδομημένων περιοχών αυτών ενάντια στα μελλοντικά σοκ και πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και την εξάντληση του πετρελαίου.  Για κάποιο λόγο, η εξήγηση αυτή φαίνεται ικανοποιητική για τους περισσότερους και φαίνεται να μπαίνει στην συνείδηση των ανθρώπων.  Αντίθετα, οι συζητήσεις για τις «ικανότητες μιας πόλης να βοηθήσει στην απορρόφηση των μελλοντικών σοκ και πιέσεων στα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνικά συστήματα και υποδομές» δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είμαστε όλοι γοητευμένοι από το τι επιφυλάσσει το μέλλον για μας – είτε θετικά, είτε αρνητικά - και εξίσου γοητευμένοι με την ιδέα ότι θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να προφυλάξουμε τις πόλεις μας ενάντια στο μέλλον – οι δύο λέξεις, «μέλλον» και «προφύλαξη» γεννάνε μέσα μας γοητεία.
Αλλά μήπως η έννοια αυτών των λέξεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη που φαίνεται να υπονοεί;  Μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε σημείο όπου έχουμε «εξασφαλίσει το μέλλον» αυτών;  Οποιοσδήποτε αξιόπιστος ιστορικός ή πολιτικός επιστήμονας θα μπορούσε φυσικά να υποστηρίξει ότι μια τέτοια σκέψη είναι σκέτη ανοησία, ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ σύνθετος και ο αριθμός των πιθανών μελλοντικών σεναρίων για οποιαδήποτε πόλη είναι πάρα πολύ μεγάλος για να φανταστεί κανείς ότι η έννοια της εξασφάλισης του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από υπερβολή.  Και όμως, αν η έννοια της μελλοντικής εξασφάλισης ερμηνεύεται ως μια συνεχής διαδικασία και όχι ως ένα οριστικό τελικό αποτέλεσμα, τότε ίσως η έννοια έχει περισσότερη ουσία.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Λειτουργικές Αστικές Περιοχές: ορισμοί και μεθοδολογία προσδιορισμού τους



Εισαγωγή
Το ερευνητικό αντικείμενο του παρόντος κειμένου εργασίας αφορά τον προσδιορισμό των ακτίνων επιρροής των πρωτευουσών των Νομών της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης. Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται σε ήδη υπάρχουσες, οι οποίες εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μεθοδολογία αυτή καλύπτει τον προσδιορισμό τόσο των υφιστάμενων λειτουργικών ορίων των μελετούμενων αστικών κέντρων, όσο και των δυνητικών λειτουργικών ορίων τους.
Το παρόν κείμενο εργασίας περιλαμβάνει δύο κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση της έννοιας των Λειτουργικών Αστικών Περιοχών. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μεθοδολογίες που επιλέχθηκαν προκειμένου να προσδιοριστούν τόσο οι Λειτουργικές Αστικές Περιοχές, όσο και οι Δυνητικές Λειτουργικές Αστικές Περιοχές, καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές.

1. Λειτουργικές Αστικές Περιοχές: ορισμοί και μεθοδολογία προσδιορισμού τους
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, η έννοια των Λειτουργικών Αστικών Περιοχών (FUR) αναπτύσσεται από τους Hall και Hay το 1980, υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά όρια των πόλεων καθορίζονται από οικονομικά χαρακτηριστικά. Ο ορισμός αυτός παραπέμπει στην έννοια των (τυποποιημένων) Μητροπολιτικών Στατιστικών Περιοχών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, όπου οι Λειτουργικές Περιοχές καθορίζονται βάσει των πυρήνων των πόλεων, που  συγκεντρώσεις απασχόλησης, και των λοιπών περιοχών από τις οποίες οι περισσότεροι μετακινούμενοι (commuters) «ταξιδεύουν» καθημερινά προς τον εκάστοτε πυρήνα. Αργότερα, το 1989, ο Cheshire και ο Hay παρείχαν μια πιο λεπτομερή περιγραφή του ορισμού τους, σύμφωνα με την οποία οι FURs καθορίζονται βάσει των πυρήνων των πόλεων που προσδιορίζονται από τις συγκεντρώσεις της απασχόλησης και λαμβάνοντας υπ’όψιν τις περιοχές από τις οποίες οι καθημερινά μετακινούμενοι ρέουν στον πυρήνα απασχόλησης σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σε κάποιον άλλο πόλο έλξης εργασίας.

Γιάννης Β. Θεοδώρου: Ο Αγωνιστής, ο Μέντορας, ο Δάσκαλος της Κοινωνικής Οικονομίας.

Δημήτρης Ι. Κατσουλης Ομιλία στην εκδήλωση Μνήμης του διοργάνωσαν Συνεργαζόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ και φίλοι του Γιάννη Θεοδώρου, στις 9.2.2025 στην Χ...