Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη εγκρίθηκε παμψηφεί από 193 μέλη του ΟΗΕ


Ένα τολμηρό νέο παγκόσμιο πρόγραμμα για την εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2030 Για την εφαρμογή ενός βιώσιμου μέλλοντος εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα από το 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την έναρξη της τριήμερης Συνόδου Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η ιστορική υιοθέτηση του νέου προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη, με 17 παγκόσμιους στόχους στον πυρήνα του, συνάντησε τις επευφημίες από τις αντιπροσωπείες στις οποίες περιλαμβάνονται πάνω από 150 παγκόσμιοι  ηγέτες στη Σύνοδο  Κορυφής.
Ήταν μια σκηνή που μεταδίδεται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ραδιόφωνο, διαφημίσεις κινηματογράφου, και τα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο.
Εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή της εθνικής δράσης και της διεθνούς συνεργασίας, η νέα ατζέντα δεσμεύει κάθε χώρα στο να λάβει μια σειρά από μέτρα και ενέργειες που όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες της φτώχειας, αλλά και θα αυξήσουν  επίσης την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία καθώς και την κάλυψη της υγείας, της εκπαίδευσης των ανθρώπων και κοινωνικές ανάγκες, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της Συνόδου Κορυφής, ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν δήλωσε:
"Η νέα ατζέντα είναι μια υπόσχεση από τους ηγέτες σε όλους τους ανθρώπους παντού. Είναι ένα καθολικό, ολοκληρωμένο και μετασχηματιστικό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. "
"Είναι ένα πρόγραμμα για τους ανθρώπους, την εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της", πρόσθεσε. "Είναι ένα πρόγραμμα για την κοινή ευημερία, την ειρήνη και τη συνεργασία (εν) μεταφέρει τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα (και) έχει τις ρίζες της στην ισότητα των φύλων και του σεβασμού για τα δικαιώματα όλων. Πάνω απ 'όλα, αυτά δεσμεύεται να αφήσει κανείς πίσω. "
"Η πραγματική δοκιμασία της δέσμευσης για την Ατζέντα 2030 θα είναι η εφαρμογή. Χρειαζόμαστε δράση από όλους, παντού. Δεκαεπτά στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ο οδηγός μας. Πρόκειται για μία λίστα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη και ένα σχεδιάγραμμα για την επιτυχία », κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.
Οι νέοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Αναπτυξιακών Στόχων Βιώσιμης βασίζονται στις ημερήσιες διατάξεις των διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών και στους πολύ επιτυχημένη Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έχουν βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η νέα ατζέντα αναγνωρίζει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, που κυμαίνονται από την ευρέως διαδεδομένη φτώχεια, αυξανόμενες ανισότητες και τις τεράστιες διαφορές των ευκαιριών, τον πλούτο και τη δύναμη, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή.
"Ποτέ πριν οι ηγέτες του κόσμου δεν δεσμεύτηκαν στην από κοινού δράση και προσπάθεια σε μια τόσο ευρεία και παγκόσμια πολιτική ατζέντα», δηλώνει η Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες. "Είμαστε εδώ για να καθορίσουμε  από κοινού την πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη, αφιερώνοντας τους εαυτούς μας συλλογικά στην επιδίωξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της «win-win »συνεργασίας,  η οποία μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη για όλες τις χώρες και σε όλα τα μέρη του κόσμου."
Η επίσημη έγκριση έγινε λόγο μετά από το μήνυμα που ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε στην  Γενική Συνέλευση δηλώνοντας, "Η έγκριση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής, η οποία ανοίγει σήμερα, είναι ένα σημαντικό σημάδι ελπίδας. "


Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Mogens Lykketoft  αποκάλεσε την Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη "φιλόδοξη" στην αντιμετώπιση των αδικιών της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων. «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες και να προστατεύσει το κοινό μας σπίτι με την αλλαγή των μη αειφόρων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης. Και, έχουμε προσδιορίσει τη συντριπτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές της διαίρεσης, της διαφθοράς και της ανευθυνότητας που εμποδίζουν την ανάπτυξη. "
Στην τελετή έγκρισης προήδρευσε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Ρασμούσεν Løkke και ο Προέδρου της Ουγκάντας Yoweri Museveni Kaguta, ο οποίος τόνισε τις επιτυχίες των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή της νέας ατζέντας.

Ένας εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, ο Salil Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του «κόσμου στον οποίο ζούμε και τον κόσμο που θέλουμε." Πρόσθεσε ότι με την υλοποίηση των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη η εξάλειψη του χάσματος " εκφράζονται οι προσδοκίες των ανθρώπων, πως και μπορεί, και πρέπει, να επιτευχθεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...