Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Πανελλαδική Έρευνα της kapa-research. Τι προσδοκούν οι πολίτες για την επόμενη δεκαετία.




Η  kapa-research επανέρχεται με νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που διεξήχθηκε με δείγμα 8.052 ατόμων στις 13 Περιφέρειες της χώρας από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου 2018. Η έρευνα εστιάζεται στην Ελλάδα της δεκαετίας 2020-2030, δηλαδή στις προτεραιότητες και τις αξίες που διακυβεύονται στην ελληνική κοινωνία για την επόμενη δεκαετία. Το πρώτο πανελλαδικό μέρος της Έρευνας έχει ως θέμα τους στόχους του «Έθνους» την επόμενη δεκαετία. Η αναφορά στην έννοια του «Έθνους» και όχι της κοινωνίας ή του Λαού περιγράφει την ιδεολογική αφετηρία της έρευνας. Η ταύτιση με το έθνος, η συναίσθηση της σημασίας της επανάστασης του 1821, η ένταξη στην σχέση Ανατολή- Δύση, οι προτεραιότητες του έθνους στην επόμενη δεκαετία είναι οι βασικές ερωτήσεις αυτού του μέρους.

Στο υπαρξιακό ερώτημα περί του «ανήκειν» στο ελληνικό έθνος, το 74 % των ερωτηθέντων απαντά ότι πολύ ή αρκετά ανήκει στο έθνος (49% πολύ) ενώ το 24% απαντά «λίγο ή καθόλου»

Στο δίλλημα Δύση ή Ανατολή ως διακύβευμα που συνδέεται με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 το 57% δηλώνει ότι ο εορτασμός πρέπει να συνδεθεί με την παράδοση της Δύσης, τις αξίες της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και των Επιστημών που έχουν ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα και το 32% με την παράδοση της Ανατολής, την προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες, δηλαδή τον αλυτρωτισμό.

Στο ερώτημα εάν η επέτειος του 1821 προκαλεί αισθήματα αισιοδοξίας ή προβληματισμού το 79% είναι προβληματισμένο για το μέλλον της χώρας ενώ μόλις το 19% είναι αισιόδοξο.

Στο δε ερώτημα- δίλλημα σχετικά με την προσήλωση στις παραδόσεις ή την είσοδο σε μία νέα ψηφιακή εποχή το 53% απαντά ότι η χώρα πρέπει να αναζητήσει λύσεις μέσα από την κατεύθυνση της νέας ψηφιακής εποχής ενώ το 43% προτιμά την προσήλωση στις ρίζες και τις παραδόσεις.


Ως μεγάλο εθνικό στόχο της δεκαετίας 2020-2030 το 27% προτιμά η Ελλάδα να γίνει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, το 23% γίνει κόμβος μεταφορών μεταξύ ανατολής και δύσης, το 19% να γίνει κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας, το 18% να γίνει διεθνές κέντρο τουρισμού και δημοφιλέστερος προορισμός, το 5% μόνιμη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην σχετική ερώτηση το 39% εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία η χώρα θα παραμείνει στάσιμη  με την οικονομική της κατάσταση όπως είναι σήμερα, το 38% αισιοδοξεί ότι η χώρα θα ξεπεράσει τα προβλήματα, το 20% ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει

Στο ερώτημα για τους σημαντικούς τομείς την επόμενη δεκαετία το 88% απαντά ότι πολύ σημαντική θα είναι η Παιδεία και 11% αρκετά σημαντική, 79% απαντά ως πολύ σημαντική την οικονομία, το 74% τα προβλήματα με την Τουρκία στο Αιγαίο, 73% το δημογραφικό πρόβλημα, το 64% το ασφαλιστικό, το 52% το περιβάλλον και το 51% την τεχνολογική εξέλιξη.

Στο ερώτημα για το τι πρέπει να διαφυλάξουμε περισσότερο την επόμενη δεκαετία, το 62% απαντά τα σύνορα, το 58% εργασία για τους νέους, 53% τη Δημοκρατία, 43% το καλό κλίμα και τις φυσικές ομορφιές, 41% την επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευση μέσα στην κρίση, το 35% τον τουρισμό, το 35% την αγροτική παραγωγή, το 29% το φυσικό περιβάλλον και το 16% το ύψος των συντάξεων.

Τέλος, στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προτεραιότητες στην μεταμνημονιακή εποχή το 63% απαντά ότι είναι η απεξάρτηση του κομματικού συστήματος από την διαπλοκή, τις χάρες και τα συμφέροντα, το 61% να γίνει η οικονομία παραγωγική και εξωστρεφής, το 46% να γίνει αυστηρότερο το νομικό πλαίσιο για την διαφθορά, το 44% να γίνονται προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών, το 38% να εισαχθεί η απρόσωπη επαφή με εφορίες και πολεοδομίες μέσα από ψηφιακές υπηρεσίες, το 33% ίσες ευκαιρίες στην δημόσια παιδεία ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες.



Εξίσου σημαντικές είναι οι απαντήσεις στο δεύτερο μέρος της έρευνας που αναφέρεται στο πολιτικό προσωπικό και τις εκλογές όλων των επιπέδων που έρχονται έως το 2019.
Κατά σειρά η σημαντικότητα των δημοσίων αξιωμάτων κατατάσσεται ως ακολούθως: Πρωθυπουργός, Δήμαρχος, Υπουργός, Βουλευτής, Περιφερειάρχης, Διοικητής Τραπέζης Ελλάδος, Ευρωβουλευτής, Επίτροπος Ε.Ε. Δημοτικός Σύμβουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος.

Ως προς τα χαρακτηριστικά των αιρετών δημοσίων προσώπων οι ερωτώμενοι απαντούν ως εξής:
Το 73% επιλέγει με βάση την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση σε σχέση με μόλις το 4% το οποίο επηρεάζεται από την κομματική καταξίωση. Το 63% προτιμά με κριτήριο την πρακτικότητα και μόλις το 28% με κριτήριο το όραμα. Η ιδεολογία δεν επηρεάζει το 43% των ερωτηθέντων ενώ το 29% προτιμά αριστερό – κεντροαριστερό και το 28% δεξιό-κεντροδεξιό. Το 19% προτιμά «εθνοκεντριστή» ενώ το 48% προτιμά «κοσμοπολίτη». Το 58% προτιμά αιρετό που δεν κάνει εξυπηρετήσεις (ρουσφέτια) ενώ μόλις το 14% επιλέγει όποιον κάνει ρουσφέτια. Το 68% προτιμά Hitech αιρετό, δηλαδή ικανό να χειρίζεται την τεχνολογία.

Αξιοσημείωτα είναι τα κριτήρια με τα οποία ο πολίτης επιλέγει για τα επί μέρους αιρετά αξιώματα. Συγκεκριμένα:
Ως προς την κομματική προέλευση αυτή λαμβάνεται υπόψη για το 20% για τον πρωθυπουργό, το 22% για τον Ευρωβουλευτή και το 21% για τον βουλευτή ενώ μόλις για το 95 μετρά για τον Περιφερειάρχη και 5% για το Δήμαρχο.
Η προσωπικότητα μετρά στο 31% για τον πρωθυπουργό, 36% για το δήμαρχο, 29% για τον περιφερειάρχη και τον ευρωβουλευτή και 26% για τον βουλευτή. Το πρόγραμμα δεν λαμβάνεται σχεδόν καθόλου υπόψη από τους πολίτες αφού τα ποσοστά κυμαίνονται από 8-11%. Τέλος εκείνο που μετρά περισσότερο είναι το παραγόμενο έργο, τα πεπραγμένα, σε ποσοστό 46% για τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, 40% για τον Βουλευτή και 34% για τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα για το χαρακτηριστικό των αιρετών δημοσίων προσώπων της επόμενης δεκαετίας το 33% υποστηρίζει ότι είναι η αίσθηση του καθήκοντος, το 25% το ηγετικό χάρισμα, το 21% η κοινωνική ευαισθησία για του αδύναμους, και μόλις το 18% τα διοικητικά προσόντα και η επάρκεια.

Ενώ δίνονται οι παραπάνω αξιολογικές απαντήσεις οι εκτιμήσεις των πολιτών για τους νικητές των εκλογών του 2019 είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και προφανώς δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Συγκεκριμένα το  43% υποστηρίζει ότι θα νικήσουν οι υποστηριζόμενοι από τα τοπικά ή κεντρικά οικονομικά συμφέροντα, το 41% όσοι έχουν πρόσβαση στα μιντια, το 40% τα  άτομα των κομματικών μηχανισμών, το 34% οι δημαγωγοί και λαϊκιστές, το 31% όσοι πολιτεύονται για το κοινό καλό αφιλοκερδώς, 26% όσοι ανήκουν σε πολιτικές οικογένειες και τέλος το 24% οι πολιτικά ικανοί.

Ως προς τους Δημάρχους της επόμενης δεκαετίας το 50% πιστεύει ότι κεντρικός τους στόχος πρέπει να είναι  η φροντίδα για τη χρηστή διαχείριση και την αντιµετώπιση της διαφθοράς στην αυτοδιοίκηση, το 37% να είναι αποτελεσµατικοί στα θέµατα καθαριότητας, φωτισµού, οδοποιίας κλπ το 12% να  φροντίσουν για την υπεράσπιση των αδύναµων κοινωνικών στρωµάτων στην περιοχή τους.

Ως προς του Περιφερειάρχες της επόμενης δεκαετίας το 52%  πιστεύει ότι πρέπει να έχουν στόχο να υλοποιήσουν τα µεγάλα έργα στην περιοχή τους, το 40% να λειτουργήσουν ως τοπικές κυβερνήσεις σε µια Ευρώπη των περιφερειών, και το 3% να ασκούν τοπικά την πολιτική της κεντρικής εξουσίας

Για τους βουλευτές το 31% υποστηρίζει ότι κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής τους, το 28% να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το 19% να μεριμνήσουν για τη κοινωνική δικαιοσύνη, και το 18% να μειώσουν το δημόσιο τομέα. Φυσικά δεν τέθηκε ερώτημα και δεν υπήρξαν απαντήσεις σχετικά με τη καλή νομοθέτηση και την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου που αποτελούν τα κύρια καθήκοντα του βουλευτή.

Τέλος το 53% προτιμά έμπειρους και ικανούς στο διεθνή ανταγωνισμό  αιρετούς και 43% προτιμά νέους με γνώση και όραμα.

Η εικόνα που έχουν οι πολίτες για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς καθρεπτίζεται στις απαντήσεις για τον  βαθμό επιρροής των δημοσίων παραγόντων στην κοινωνία. Το 48 % πιστεύει ότι την μεγαλύτερη επιρροή ασκούν οι δημοσιογράφοι,  το 29% οι ιερωμένοι, το 27% οι επιχειρηματίες, το 19% οι καλλιτέχνες, το 16% οι μπλόγκερ και οι Βουλευτές, το 14% οι ακαδημαϊκοί και οι δικαστές, 13% οι αθλητές-πρωταθλητές, 12% οι στρατιωτικοί, 11% οι συνδικαλιστές, 9% ο Δήμαρχος, 6% ο Περιφερειάρχης, 2% ο αστυνομικός και ευρωβουλευτής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...