Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Εργαστήριο πολιτών: Η σημασία της συμμετοχής





Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του προγράμματος ΠΟΛΗ2 είναι τα εργαστήρια που διοργανώνονται ώστε να καθοδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους να εξελίξουν τις ιδέες τους σε πραγματοποιήσιμες και βιώσιμες προτάσεις. Το πρώτο ολοήμερο εργαστήριο έγινε κιόλας στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 31 Μαρτίου.
Στην πρώτη αυτή μεγάλη συνάντηση, έγινε ενημέρωση για τις προσκλήσεις  ενδιαφέροντος  που ανακοινώθηκαν για τους θεματικούς άξονες «ΓΕΙΤΟΝΙΑ», «ΔΡΟΜΟΣ», «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά μπήκαμε και «στα βαθιά». Οι επιμελητές μοιράστηκαν μαζί μας παραδείγματα και ιδέες για παρεμβάσεις σε κάθε άξονα, ενώ και οι συμμετέχοντες κουβέντιασαν για τη δική τους εμπειρία από τις γειτονιές τους και την ανάγκη τους να αναδιαμορφώσουν το δημόσιο χώρο για να γίνει πιο προσβάσιμος, πιο φιλικός, πιο «δικός» τους.

Στον άξονα «Κτίριο», που αφορά πράσινες παρεμβάσεις- εστίες πρασίνου για την ευρύτερη γειτονιά, είχαμε την χαρά να ακούσουμε τα παραδείγματα που μοιράστηκε μαζί μας η κα Κατερίνα Γκόλτσιου, Αρχιτέκτων Τοπίου (Phd, MLA) – Γεωπόνος (MSc), Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου. Η επιμελήτρια του άξονα, Στυλιανή Δαούτη και οι συνεργάτες της, Γιώργος Μητρούλιας και Μιχάλης Ραυτόπουλος, μαζί με τους συμμετέχοντες κάθισαν γύρω από μια μεγάλη λευκή μακέτα τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας, η οποία πρασίνισε με διάφορους τρόπους από μία γκάμα υλικών / παρεμβάσεων, παρουσιάζοντας μας διάφορες εκδοχές μιας «πράσινης» πολυκατοικίας.
Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε όταν πρόκειται να παρέμβουμε σε έναν δρόμο και πώς τις λύνουμε; Πάνω σε αυτή την ερώτηση  βασίστηκε το εργαστήριο που έγινε για το θεματικό άξονα «ΔΡΟΜΟΣ». Ο επιμελητής του άξονα, Βασίλης Ντόβρος, σε συνεργασία με τη Μαίρη Καρατζά,  καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν προτάσεις παρεμβάσεων, αλλά και πώς θα ενεργοποιήσουν τη γειτονιά, πώς θα εξασφαλίσουν ότι η παρέμβαση θα είναι προσβάσιμη σε όλους, πού θα αναζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση και άλλα.

Στο εργαστήριο του θεματικού άξονα «ΓΕΙΤΟΝΙΑ», ο Δρ Κωστής Ουγγρίνης από την επιμελητική ομάδα, μαζί με συνεργάτες, απάντησαν σε ερωτήσεις, άκουσαν ιδέες, και έδωσαν κατευθύνσεις για το τι είδους αστικό εξοπλισμό θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να σχεδιάσουν για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.  Ζήτησαν και από τη Μαριάννα, κάτοικο της Αθήνας που δεν έχει χάσει καμία ενημέρωση για το πρόγραμμα μέχρι τώρα, να παρουσιάσει τη δικιά της ιδέα σαν αφετηρία για σκέψη και για τους άλλους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...