Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Σε διαβούλευση το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα του Δήμου Χαλκιδέων



 Ολόκληρο το κείμενο του ΣΔΑΕΚ Δήμου Χαλκιδέων ΕΔΩ

Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με την οποία η κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά νέες προοπτικές με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία και τον αυξημένο ρόλο της στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης της τοπικής οικονομίας. Για τον ενεργειακό σχεδιασμό του κάθε δήμου κρίνεται αρχικά απαραίτητος ο προσδιορισμός του στόχου για τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 μέχρι το 2030 επιλέγοντας δράσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕΝ) που ταιριάζουν στο προφίλ του εκάστοτε δήμου.
Ο Δήμος Χαλκιδέων στις 23 Νοεμβρίου 2016 προσχώρησε στο Σύμφωνο των Δημάρχων με απώτερο σκοπό την επίτευξη, ή ακόμα και την υπέρβαση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030. Οι βασικοί άξονες ως προς τους οποίους σκοπεύει να κινηθεί είναι: η αύξηση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, η αύξηση της χρήσης ΑΠΕ στην επικράτειά του, και η εμπλοκή και κινητοποίηση των πολιτών στη διαδικασία περιβαλλοντικών και ενεργειακών δράσεων.
Για την απογραφή των εκπομπών CO2 επιλέχθηκε ως έτος αναφοράς το 2013 και αναζητήθηκαν / υπολογίστηκαν καταναλώσεις για τους παρακάτω τομείς:
i. Αγροτικός τομέας
Γεωργία
Κτηνοτροφία
ii. Κτίρια, Εξοπλισμός/Εγκαταστάσεις και Βιομηχανία
Δημοτικά κτίρια, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις
 Δημοτικός δημόσιος φωτισμός
Κατοικίες
Κτίρια, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις τριτογενούς τομέα (μη δημοτικά)
iii. Μεταφορές
Δημοτικός στόλος
Δημόσιες μεταφορές
Ιδιωτικές και εμπορικές μεταφορές
Επιπροσθέτως, στο κομμάτι των εκπομπών υπολογίστηκε και το CO2 που προέρχεται από τη διαχείριση των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ της περιοχής.
Για το 2013 η ενεργειακή κατανάλωση του Δήμου ανέρχεται σχεδόν στις 1.153 GWh, εκ των οποίων το 52% αφορά τις Ιδιωτικές και Εμπορικές Μεταφορές, το 31% τον Οικιακό Τομέα, το 13% τον Τριτογενή Τομέα και ακολουθούν οι υπόλοιποι τομείς (ενδεικτικά τα δημοτικά κτίρια και οι εγκαταστάσεις αγγίζουν το 1%). Αναφορικά με τις πηγές ενέργειας, η μεγαλύτερη κατανάλωση είναι αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας με 31% και ακολουθεί η βενζίνη και το πετρέλαιο με 28% και 25% αντίστοιχα.
Στο επόμενο σχήμα παρουσιάζονται οι ενεργειακές καταναλώσεις του Δήμου Χαλκιδέων ανά τομέα και ανά πηγή ενέργειας.






Ο Δήμος Χαλκιδέων έθεσε για το 2030 στόχο για μείωση του CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 40,87%. Ο Δήμος έχει ήδη αναπτύξει, μεταγενέστερα του έτους βάσης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία συμβάλουν με μεγάλο ποσοστό στη μείωση των εκπομπών εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται πλέον από καθαρότερες πηγές. Η στρατηγική που ορίσθηκε για την επίτευξη του υπολειπόμενου ποσοστού έγινε με βάση τον αποδοτικότερο συνδυασμό των προτεινόμενων δράσεων και με άξονα τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Σχετικά με το εκτιμώμενο κόστος υπολογίστηκε πως ο Δήμος προκειμένου να υλοποιήσει τις προτεινόμενες δράσεις καλείται να διαθέσει 14 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι ιδιώτες 281, αναζητώντας παράλληλα και τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης. Ο Δήμος Χαλκιδέων, λοιπόν, δεσμεύεται για μία σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς του Δήμου, με έμφαση στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και στην ένταξη δράσεων σχετικά με την τοπική ηλεκτροπαραγωγή.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή από πολλές απόψεις. Το τελευταίο κεφάλαιο του παρόντος ΣΔΑΕΚ παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση στο Δήμο Χαλκιδέων και τα αναμενόμενα προβλήματα που οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια προτείνονται δράσεις για την προστασία της περιοχής από τα προβλεπόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο συνολικός προϋπολογισμός για αυτό το σύνολο ενεργειών είναι 1.980.000 €.
Συνοψίζοντας, το ΣΔΑΕΚ δομείται σε τέσσερα κεφάλαια ως εξής:
Συνολική Στρατηγική: Συνολικός στόχος και μακροπρόθεσμο όραμα του Δήμου ως το 2030, καθώς και οργανωτικές και οικονομικές παράμετροι για την προετοιμασία και την υλοποίηση του ΣΔΑΕΚ.
Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς: Τελική κατανάλωση ενέργειας εντός της περιοχής του Δήμου και εκπομπές CO2 ανά τομέα δραστηριότητας για το έτος 2013.
Δράσεις και Μέτρα για το 2030: Πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, τα έργα ΑΠΕ και άλλες δράσεις που σχετίζονται με την ενέργεια.
Αξιολόγηση κινδύνων από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...