Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Εργαστήρια πολιτών: η σημασία της συν-δημιουργίας



Το λανσάρισμα της ιστοσελίδας του ΠΟΛΗ2 (http://www.polis2.thisisathens.org/συνέπεσε με τα πρώτα εργαστήρια που διοργανώνουμε για την εξέλιξη των προτάσεών σας. Πού αλλού; Στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Διαβάζοντας αναλυτικά την περιγραφή του προγράμματος θα καταλάβεις ότι τα εργαστήρια, που θα γίνουν υπό την επίβλεψη της ομάδας έργου και φυσικά των εξειδεικευμένων επιμελητών για κάθε θεματικό άξονα παρέμβασης, βρίσκονται στην καρδιά της φιλοσοφίας του ΠΟΛΗ2.


Μια από τις βασικές αρχές του σχεδιασμού μας είναι οι συνεργατικές διαδικασίες,  τόσο αυτές που αναπτύσσονται σε επίπεδο γειτονιάς και κοινότητας, όσο και αυτές που θα αναπτυχθούν ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τα μέλη του προγράμματος. Οι επιμελητές έχουν αναλάβει να καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες ώστε να καταθέσουν πραγματοποιήσιμες, βιώσιμες προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τις προσκλήσεις του δημόσιου χώρου και θα κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της γειτονιάς.
Η ιδέα είναι ότι τα εργαστήρια γίνονται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ενός νέου αστικού σχεδιασμού με έντονη συνεισφορά «από τα κάτω», όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι: αστικές αρχές, κάτοικοι, επαγγελματίες, δημόσιοι φορείς και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα συνεισφέρουν και υλοποιούν μαζί προτάσεις.
Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για το ΠΟΛΗ2, έλα στα πρώτα εργαστήρια, που είναι σχεδιασμένα να σε βοηθήσουν να εξελίξεις τις ιδέες σου σε προτάσεις. Οι επιμελητές των αξόνων Γειτονιά, Δρόμος, Κτίριο και Σεράφειο- Δημόσιο Κτίριο & Ψηφιακή Τέχνη, θα είναι εκεί για να σε καθοδηγήσουν.
Το Σάββατο 31/03, στις 11 π.μ. έγινε στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη η πρώτη συνάντηση.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα των εργαστηρίων.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

11.00- 12.00 Παρουσίαση προγράμματος ΠΟΛΗ² / Ερωτήσεις & Απαντήσεις (Ισόγειο/ Εκθεσιακός χώρος)

12.00- 12.30 Διάλειμμα

12.00- 14.00 1η Ανοιχτή Συνάντηση για το θεματικό άξονα ΣΕΡΑΦΕΙΟ- Δημόσιο κτίριο και ψηφιακή τέχνη (2ος όροφος)

Στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση, θα γίνει παρουσίαση και ενημέρωση για την πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά στη δημιουργία μιας in situ καλλιτεχνικής εγκατάστασης με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση δεδομένων της πόλης, στο Σεράφειo, το νέο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων.

12.30- 14.30 Εργαστήρια για τους θεματικούς άξονες ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΔΡΟΜΟΣ, ΚΤΙΡΙΟ (Ισόγειο/ Εκθεσιακός χώρος)

‘Αξονας Παρέμβασης: Γειτονιά
Εργαστήριο: «Εμπλέκουμε την κοινότητα (Community- building)»

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ενημέρωση και το χτίσιμο εμπιστοσύνης για παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία κατασκευών μικρής κλίμακας για την αναβίωση του αισθήματος της οικείας γειτονιάς. Μέσα από εικόνες ελληνικών και διεθνών παραδειγμάτων, παιχνίδια ρόλων και επιτραπέζια επιδιώκεται η καλύτερη κατανόηση της συμμετοχικής διαδικασίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν για παρεμβάσεις από τους ίδιους τους κατοίκους όσο και των ευκαιριών που προσφέρονται από την εμπλοκή τους. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν να αναλύουν τη δυναμική των χώρων στις γειτονιές τους και να χρησιμοποιούν εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να απεικονίσουν και να σχεδιάσουν πιθανές εφαρμόσιμες προτάσεις.

Άξονας Παρέμβασης : Δρόμος
Εργαστήριο: “Ολα είναι δρόμος”

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η δημιουργική παραγωγή ιδεών και δράσεων για τον αθηναϊκό δρόμο σε επίπεδο και κλίμακα γειτονιάς. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ενημέρωσης, συνεργασίας και οραματισμού για τη βελτίωση των δρόμων της πόλης, μέσα από εργαλεία ανάλυσης και σύνθεσης, κατά τη διάκρεια του οποίου θα εξετάσουμε παράλληλα ελληνικά και διεθνή παραδείγματα παρεμβάσεων σε δρόμους. Τέλος, θα γίνει μια εισαγωγή στους τρόπους ομαδικής οργάνωσης και λήψης αποφάσεων για τη διαμόρφωση των προτάσεων με συμμετοχικές διαδικασίες.

‘Αξονας Παρέμβασης: Κτίριο
Εργαστήριο: «Συν-καλλιέργεια»

Στόχος του εργαστηρίου ήταν  η παρουσίαση του εύρους των πράσινων παρεμβάσεων σε κτίρια προκειμένου να δοθούν ιδέες στους συμμετέχοντες για τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν. Ήταν παρούσα η κα Κατερίνα Γκόλτσιου, Αρχιτέκτων Τοπίου (Phd, MLA) – Γεωπόνος (MSc), Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου, η οποία εστίασε σε παραδείγματα με αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό και φυτοτεχνικό ενδιαφέρον. Τέλος, μια μεγάλη λευκή μακέτα τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας πρασίνισε με διάφορους τρόπους από μία γκάμα υλικών / παρεμβάσεων, καθώς δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να συνθέσουν τη δική τους εκδοχή πράσινης πολυκατοικίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...