Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Η βιώσιμη διαχείριση του νερού 6ος στόχος της Ατζέντας 2030



Άποψη της Παραλίμνης που υδρεύει την Χαλκίδα.

Του Δημήτρη Κατσούλη

Πρόσφατα, η κατά άλλους ατυχής, κατά άλλους ιδεολογικά συνεπής δήλωση μεγαλοσχήμονα δημοσιογράφου και κυβερνητικού βουλευτή για την διαχείριση του νερού που ενδεχομένως εκφράζει προσδοκίες ιδιωτικοποίησης ενός κορυφαίου κοινωνικού αγαθού, προβλημάτισε και ανησύχησε πολίτες και νοικοκυριά.
Ανάλογη ανησυχία και προβληματισμός ίσως είναι φρόνιμο να εκδηλωθεί για την πραγματική κατάσταση των υδατικών αποθεμάτων στον πλανήτη, την Ευρώπη, την χώρα και τον τόπο μας, για την επάρκεια, τη βιωσιμότητα, την ποιότητα, την υγεία των διαθέσιμων υδατικών πόρων και προπαντός εκείνων που χρειάζονται για την ανθρώπινη χρήση, την γεωργική και παραγωγική χρήση.
Οι στόχοι της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε. για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού που παρατίθενται στην συνέχεια -με αφαίρεση των στόχων που έχουν αναφορά σε άλλες Ηπείρους και σε χώρες των οποίων ο πληθυσμός δεν έχει κατακτήσει το επίπεδο υγιεινής διαβίωσης των λεγομένων προηγμένων χωρών, όπου εκεί οι στόχοι είναι ακόμη πιο ακραία επιτακτικοί- πρέπει να γίνουν αντικείμενο εκπόνησης τοπικών, περιφερειακών προγραμμάτων και εθνικής πολιτικής με συγκεκριμένο σχέδιο ανά στόχο και χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι απέχουμε μόνο μία δεκαετία από τον ορίζοντα του 2030.

Είναι επίσης γεγονός ότι όσοι καλούνται να παράγουν πολιτικές συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πολιτών και των οργανώσεων της κοινωνίας, καλούνται αλλά και υποχρεούνται να εναρμονίσουν τον σχεδιασμό τους με την πολιτική τους φιλοσοφία, δηλαδή να μην αρκεστούν σε στεγνές τεχνοκρατικές διαπιστώσεις και προγράμματα που συνήθως υποκρύπτουν πολιτική φιλοσοφία πλην όμως μονοσήμαντη και με κανόνες αγοράς.
Είναι συνεπώς χρέος των προοδευτικών ανθρώπων, ειδικότερα όσων πολιτικά προσδιορίζονται ως δημοκράτες σοσιαλιστές, να εντάξουν την πολιτική για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στο πλαίσιο της στρατηγικής για μία δίκαιη κοινωνία που προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά και διασφαλίζει την επάρκεια και την βιωσιμότητα για όλους χωρίς διακρίσεις.
Αυτή εξάλλου πρέπει να είναι η συνολικότερη ανάγνωση των αρχών και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης για τους δημοκράτες σοσιαλιστές του 2030.  Η Ατζέντα του ΟΗΕ είναι απλά μία παγκόσμια διακήρυξη στην οποία πρέπει να δοθεί περιεχόμενο προοδευτικής προσέγγισης για να πετύχει τους στόχους της προς όφελος των φτωχών και μη προνομιούχων ανθρώπων του πλανήτη και προς όφελος της πανανθρώπινης κοινωνίας γενικότερα.
Στην συνέχεια και ως επίλογος παρατίθενται οι παράμετροι του στόχου 6 της Αντζέντας 2030 που μπορούν και πρέπει να μας κινητοποιήσουν στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Εύβοια ειδικότερα, πολίτες και τοπικές ηγεσίες.

Στόχος 6: Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων/συστημάτων υγιεινής για όλους 

  1. 6.1 Έως το 2030, επίτευξη καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλές και προσιτό πόσιμο νερό για όλους. 
  1. 6.3 Έως το 2030, βελτίωση της ποιότητας του νερού, μέσω της μείωσης της ρύπανσης, της εξάλειψης των απορρίψεων, της ελαχιστοποίησης της απελευθέρωσης επικίνδυνων χημικών και υλικών, της μείωσης, κατά το ήμισυ, του ποσοστού των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, καθώς και της σημαντικής αύξησης της ανακύκλωσης και της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.
  2. 6.4 Έως το 2030, ουσιαστική αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του ύδατος σε όλους τους τομείς και διασφάλιση της βιώσιμης άντλησης και προμήθειας πόσιμου νερού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την έλλειψη νερού. 
  3. 6.5 Έως το 2030, εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων, σε όλα τα επίπεδα.
  4. 6.6 Έως το 2020, προστασία και αποκατάσταση των υδατικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βουνών, των δασών, των υδροβιότοπων, των ποταμών, των υδροφόρων οριζόντων και των λιμνών.
  5. 6.β    Στήριξη και ενδυνάμωση της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στη βελτίωση της διαχείρισης του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...