Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Γιώργος Καμίνης: Η λογοδοσία και η διαφάνεια είναι ενσωματωμένες σε κάθε επίπεδο και στάδιο οργάνωσης


Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ 1η  ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζουμε στην 1η  Διάσκεψη για την Αθήνα. Οι συνεργάτες μου και ο ίδιος προσωπικά, νιώθουμε μεγάλη χαρά που οδηγηθήκαμε σε αυτήν την σημαντική και κυρίως ουσιαστική, πολιτική καινοτομίας.
Και δεν φτάσαμε συμπτωματικά. Ούτε για να πειραματιστούμε με μια μεθοδολογία που μοιάζει καινοτόμα και πρωτοποριακή, αλλά κανείς τελικά δεν κατανοεί σε τι συνίσταται και βεβαίως πού οδηγεί.
Στην 1η  Διάσκεψη για την Αθήνα, οδηγηθήκαμε μέσα από την στρατηγική επιλογή των συνεργασιών ενός ευρέως φάσματος καθώς και την πολιτική πρακτική της διαβούλευσης. Κοινός παρονομαστής και των δύο, ο ανοιχτός, δίχως προκαταλήψεις, ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος. Η πολυφωνία. Οι διαφορετικές απόψεις δεν εξοβελίζονται. Αντιθέτως ακούγονται με προσοχή όπως θα διαπιστώσετε.
Ωστόσο θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η σημερινή διάσκεψη, δεν αποτελεί μια ευρύτερη διαβούλευση. Είναι  μια συνάντηση εργασίας, με εξειδικευμένα, θεματικά εργαστήρια, στην διαρκή αναζήτησή μας προτάσεων και ιδεών για θέματα και μέτωπα της Αθήνας  που έχουμε ήδη δουλέψει και βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης.  
Για τις συνεργασίες μας με ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, φορείς, οργανισμούς, την Κοινωνία των Πολιτών αλλά και ευρωπαϊκούς δήμους ή διεθνείς οργανισμούς έχουμε μιλήσει επανειλημμένα. Ανέδειξαν νέες δυνατότητες για να υλοποιούμε και να είμαστε αποτελεσματικοί σε νευραλγικούς τομείς (Κοινωνική Πολιτική, Επιχειρηματικότητα, Τουρισμός, Παιδί, Πολιτισμός) σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης. Εκπρόσωποι τους θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια των τεσσάρων θεματικών πεδίων που ανοίγουμε στην σημερινή Διάσκεψη για την Αθήνα. Για μια Πιλοτική Παρέμβαση στο Εμπορικό κέντρο. Σχολεία Ανοιχτά στην Κοινωνία και τη Γειτονιά. Για ένα νέο ρόλο της Κοινωνίας Πολιτών στις γειτονιές. Για την αναζωογόνηση του Εθνικού μας Κήπου.
Η διαβούλευση μας δανείζει σήμερα τη μέθοδο, το κέλυφος. Ήταν απόρροια μιας νέας αντίληψης που δημιούργησε μια δυναμική  και αμφίδρομη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες: με την Κοινωνία Πολιτών – μέσω και της βραβευμένης πλατφόρμας του συν-Αθηνά- με εθελοντές, με σωματεία και παραδοσιακούς συλλόγους που σχετίζονται κυρίως με τις τοπικές, δημοτικές, κοινότητες, με ομάδες ενεργών πολιτών.
Συνεργασίες, διαβούλευση, και βεβαίως η αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας, είναι οι βασικές προϋποθέσεις και το πολιτικό πλαίσιο, για την σημερινή μας διάσκεψη. Διάσκεψη που είναι μια ανοιχτή μεθοδολογία απέναντι στην πόλη μας, τα υφιστάμενα μέτωπα και τα σύνθετα προβλήματά της. Σήμερα καταθέτουμε μια διαδικασία. Που θα θεσμοθετηθεί. Θα επαναληφθεί σε περίπου έξι μήνες. Θα μας επιτρέψει να πλησιάζουμε με βήματα σταθερά και ουσιαστικά το εγχείρημα που κωδικοποιήσαμε στο σύνθημα, «Επιστροφή στην Αθήνα».
Η «Επιστροφή στην πόλη» δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά συμπυκνώνει μια πολύπλευρη στρατηγική.

Ένα ολοκληρωμένο και πολυδύναμο αναπτυξιακό σχέδιο. Σκοπός, η αποφασιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών και αστικών προβλημάτων της Αθήνας και η ριζική αλλαγή της οικονομικής και επιχειρηματικής φυσιογνωμίας της.
Από τον τουριστικό κλάδο, τη δημιουργική οικονομία και τις σύγχρονες τεχνολογίες μέχρι τη μεταποίηση και το εμπόριο, η Αθήνα διαθέτει την “εγκατεστημένη ισχύ” και την τεχνογνωσία ώστε να λειτουργήσει ως “ηγέτιδα” δύναμη για να βγει η χώρα από την υφεσιακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη.
Για την επίτευξη του εγχειρήματός μας, χρειάσθηκε ένας συντεταγμένος και σύνθετος σχεδιασμός. Είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΣΒΑΑ, όπως το ονομάζουμε). Συνέχεια του προγράμματος “Έργο: Αθήνα” 2012-2015, εμπεριέχει τις προϋποθέσεις  για τη συνέχεια της χρηματοδότησης του προγράμματος. Δεν καταφεύγουμε σε προχειρότητες. Η λειτουργική συνέχεια των ενεργειών μας και ο συνεκτικός σχεδιασμός είναι για εμάς ζητούμενο.  Η συνέχεια που δεν υπάρχει στην κεντρική διοίκηση, να υπάρξει σ’ εμάς.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του ΣΒΑΑ : 
Ολοκληρωμένη Προσέγγιση
Βιωσιμότητα
Διαβούλευση
Το ΣΒΑΑ υλοποιείται με το εργαλείο της “Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ)”.
Τι προσφέρει ; Αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση της πόλης ανά δημοτικό διαμέρισμα (δημογραφική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική). Αξιολογεί την εμπειρία από το Έργο: Αθήνα".  Οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Με το ίδιο εργαλείο.  Εντοπίζονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία της πόλης, καθώς και οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που διαφαίνονται -  μιλάμε πάλι για προϋποθέσεις στρατηγικής. 
Η στρατηγική αυτή αποτυπώνεται στους ακόλουθους 5 άξονες:
•             α. Αστική Αναζωογόνηση
•             β. Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
•             γ. Οικονομική Ανάπτυξη
•             δ. Κοινωνική Συνοχή & Ανάπτυξη
•             ε. Ενδυνάμωση Διοικητικής Ικανότητας δήμου Αθηναίων

Η «Επιστροφή στην Αθήνα» κατανοείται ως ένα πολυδιάστατο εγχείρημα με πολλούς αποδέκτες και αφορά την αναζωογόνηση ποικίλων λειτουργιών και δραστηριοτήτων στην Αθήνα. Αφορά όλους μας!
Επιστροφή στην πόλη σημαίνει διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών – τόσο ως προς τις υποδομές όσο και ως προς την λειτουργική ευχέρεια ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων - ώστε να γίνει η Αθήνα πόλος έλξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και καινοτόμων νεοφυών πρωτοβουλιών. Σημαίνει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ώστε να επιστρέψουν οι άνθρωποι, να έρθουν και να επιλέξουν – κυρίως οι νέοι -   την Αθήνα ως τόπο κατοικίας με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σημαίνει ανοικτοί ορίζοντες, δυνατότητες, αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου και ανάδυση ευκαιριών για προσωπική έκφραση και συλλογική δημιουργία.

Για όλους αυτούς τους λόγους διοργανώσαμε τη σημερινή, 1η Διάσκεψη για την Αθήνα. Όχι γιατί δεν έχουμε όραμα για την Αθήνα. Αλλά γιατί προτάξαμε μια διαδικασία που θα φέρει φλέγοντα και κρίσιμα θέματα της πόλης, προσεγγίσεις, αναλύσεις, ερμηνείες αλλά και προτάσεις και ιδέες, στο τραπέζι ενός δημιουργικού, πολυφωνικού διαλόγου. Τέσσερα είναι – όπως είπαμε - τα θεματικά πεδία που ιεραρχήσαμε, αναλόγως με τις ανάγκες του δήμου. Συζητάμε για:
•             Την πιλοτική παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του εμπορικού κέντρου της Αθήνας.
•             Τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στις γειτονιές.
•             Την πρωτοβουλία «Σχολεία Ανοιχτά στη Γειτονιά Ανοιχτά στην Κοινωνία»
•             Την αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου.

Φίλες και φίλοι,

Ανοίγουμε θέματα που τρέχουν και τα οποία μπορεί να κλείσουν! Καταγράφουμε τη μέχρι στιγμής πορεία, τα συν αλλά και τα πλην. Αποτυπώνουμε και ιεραρχούμε τις προκλήσεις. Θα συγκεντρώσουμε στο τέλος τις ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις και ιδέες που θα έχουν διατυπωθεί στα θεματικά εργαστήρια αλλά σε όλη τη διάρκεια της διάσκεψης. Από τώρα σας καλώ να είστε μαζί μας και το απόγευμα, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Λίγα λόγια για κάθε πεδίο:

Πιλοτική παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του εμπορικού κέντρου της πόλης – «Η Αθήνα στο κέντρο» (Ηλίας Βλαχάκης)

Πιλοτική παρέμβαση από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Ένα πρώτο παράδειγμα εφαρμογής κανόνων στον δημόσιο χώρο του κέντρου της πόλης. Με άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις, καθώς και επέκταση των παρεμβάσεων στο ευρύτερο εμπορικό τρίγωνο κατά το τρέχον έτος.
Στα θετικά έως τώρα, συγκαταλέγεται το ότι η μελέτη είναι ολοκληρωμένη, η χρηματοδότηση δεδομένη, και  υπάρχει  χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
Η σημασία της επίτευξης του πιλοτικού παραδείγματος, για ολόκληρο το κέντρο της πόλης: Πώς η διαχείριση του δημόσιου χώρου, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και την ισομερή ανάπτυξη μιας περιοχής της πόλης;
Στις προκλήσεις :
•             Η απελευθέρωση του δημόσιου, κοινόχρηστου χώρου και η απόδοσή του στους δημότες και επισκέπτες του κέντρου της πόλης.
•             Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει τους χρήστες/επιχειρηματίες των ισογείων, με προτεραιότητα στον σεβασμό και στην διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του δημόσιου χώρου.
•             Ο εφοδιασμός των επιχειρήσεων και ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων, με απόλυτο σεβασμό στους πεζούς χρήστες της πόλης, αποτελεί μια ελάχιστη δέσμευση των επιχειρηματιών της περιοχής.
•             Η βιωσιμότητα του έργου και η συλλογική ευθύνη των χρηστών της επιλεγμένης περιοχής.
•             Η συμμετοχή των φορέων και των εμπλεκομένων πολιτών της περιοχής, η αποδοχή του σχεδίου, η υιοθέτησή του, η συντήρηση του έργου και η τήρηση των κανόνων και αρχών λειτουργίας.
Η συντονισμένη δραστηριότητα των φορέων με τον δήμο Αθηναίων μπορεί να αλλάξει την εικόνα του κέντρου και να περιφρουρήσει το έργο.

Ο Ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών στις Γειτονιές (αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέπου)
Επιτυχημένα βήματα:
Ο δήμος Αθηναίων έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο μηχανισμό μέσω του οποίου αφουγκράζεται τα μηνύματα της Κοινωνίας  Πολιτών και αξιοποιεί τη συμβολή της - το συνΑθηνά . Με αυτόν τον τρόπο : 
•             α) διευκολύνει τις δράσεις, τις οποίες  αναλαμβάνουν οι πολίτες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην γειτονιά τους αλλά και σε όλη την πόλη.
•             β) αποτυπώνονται οι προτεραιότητες των πολιτών και αναδεικνύονται καλές πρακτικές. Η λειτουργία γίνεται και αμφίδρομα, συμβάλλοντας εντέλει  και σε αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών .
Η διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθήσαμε έδειξε ότι είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε τη δράση μας μαζί με τους πολίτες. Το έδειξε η συζήτησε για νέα χρήση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και άλλων εμβληματικών κτιρίων της πόλης. Η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οπτικής ρύπανσης που προκαλούν οι βανδαλισμοί από τα γκράφιτι, που έγινε με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με τις ομάδες ενεργών πολιτών.
Οι προκλήσεις:  να ξεπεραστούν τα εμπόδια που εντοπίζονται και ανακύπτουν, έτσι ώστε πολίτες και δήμος, σε συνεργασία αλλά και καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της πόλης. Στη διάσκεψη θα αναζητηθούν  τρόποι για την περαιτέρω ενδυνάμωση, της Κοινωνίας των Πολιτών μέσα από α) την ενίσχυση του δυναμικού ανθρωπίνου κεφαλαίου που διαθέτει η πόλη και β) τη βελτίωση των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου.
•             Σχολεία Ανοιχτά στη Γειτονιά Ανοιχτά στην Κοινωνία.
Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο με επιστολή/κάλεσμα του Δήμου προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, να καταθέσουν προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων τα απογεύματα στους χώρους των σχολείων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στα θετικά εδώ προσμετρούμε : τις προτάσεις που  έχουν ήδη κατατεθεί από φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, την αξιολόγησή τους που επίσης ήδη γίνεται, και την έγκρισή τους από ομάδα ειδικών στο χώρο της εκπαίδευσης.
Υπάρχουν : α) εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και γονείς, δράσεις ψυχαγωγίας  (άθληση, θεατρικές παραστάσεις, λέσχες ανάγνωσης, κοινωνικό φροντιστήριο, κλπ.), β) ενημερωτικά-επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, γονείς, πολίτες, και γ) δράσεις υποστήριξης παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
  Έως τώρα:  πραγματοποιούνται δράσεις σε 42 σχολεία του ΔΑ σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας,  σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

* Προκλήσεις :  Το μεγάλο στοίχημα βρίσκεται στην αλλαγή της σχέσης του σχολείου με την γειτονιά. Άρα στην αλλαγή του ίδιου του σχολείου που καλείται να δικτυωθεί με την κοινότητα των ανθρώπων και των οργανισμών που το περιβάλλουν. Σχολεία ανοιχτά στην γειτονιά δεν σημαίνει απλώς ότι παραμένουν ανοιχτά περισσότερο χρόνο.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει ο χώρος του σχολείου να αποτελεί:
-              αντικείμενο εκπαιδευτικής και πολιτιστικής περηφάνιας για τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, την κοινότητα. Με άλλα λόγια ο χώρος θα πρέπει να είναι φροντισμένος, καθαρός και ασφαλής.
-              Να είναι σημείο αναφοράς της κοινότητας: να λειτουργεί τα απογεύματα αλλά και τα Σ/Κ για την συνύπαρξη των διαφορετικών γενιών, των πολιτιστικών ομάδων, των δικτύων εθελοντών
-              Κυρίως, τα ίδια τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται τον χώρο του σχολείου ως τον κατ' εξοχήν τόπο συνύπαρξης με τους συνομηλίκους, χώρο κοινωνικοποίησης, άτυπης μάθησης αλλά και ψυχαγωγίας
•             Αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου
•             Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο της πόλης των Αθηνών. Mοναδικός στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται, ιστορικός κατά την έννοια της Χάρτας της Φλωρεντίας με κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά όπως ο υπόγειος Πεισιστράτειος ποταμός που εξασφαλίζει την ύδρευση του Εθνικού Κήπου κατά -85%. Είναι ο τόπος που γνώρισαν και αγάπησαν γενιές και γενιές ως παιδιά, ως γονείς  και ως  παπούδες και γιαγιάδες.
•             Ξέρετε ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να κρύβονται πίσω από  πραγματικές  ή μη δικαιολογίες. Γι αυτό ακριβώς σας λέω εξαρχής ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά και σημαντικά για τον Εθνικό Κήπο, με σχέδιο και πρόγραμμα που θα αναδείξουν όλες τις πτυχές του.
•             Στα έως τώρα θετικά κρατάω δύο πράγματα: α) ότι έχει εκπονηθεί  ένα διαχειριστικό σχέδιο που βρίσκεται στα τελευταία στάδια διαβούλευσης, και β) ότι ο Εθνικός Κήπος είναι ανοικτός στα παιδιά. Εκτός από τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έγιναν από τον ΟΠΑΝΔΑ, μόνο πέρσι 100 σχολεία ,περίπου 4000 παιδιά κάθε ηλικίας ξεναγήθηκαν και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στην Παιδική Βιβιλιοθήκη.

Η πρόκληση σήμερα : να δούμε συνολικά τις ανάγκες που έχει ο Εθνικός Κήπος, όχι μόνο για να διατηρηθεί  και να συντηρηθεί η βοτανολογική του πλευρά, που βεβαίως είναι κρίσιμο ζήτημα. Αλλά για να ξαναγίνει το αγαπημένο μέρος των μικρών και των μεγάλων, κατοίκων και επισκεπτών- να μπει στην ατζέντα του τί αξίζει  να δει και να βιώσει ο ξένος επισκέπτης στην πόλη μας.
•             Να διερευνηθεί, επίσης αν μπορεί να ενισχυθεί ο Εθνικός Κήπος και η αναζωογόνησή του, με χορηγίες, δωρεές και μελέτες.
Δράττομαι εδώ της ευκαιρίας, για να σας ανακοινώσω και ένα νέο εγχείρημα, στο πλαίσιο της αναζήτησης πόρων. 
•             Έχοντας πάντα ως στόχο την ενεργοποίηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη – δηλαδή ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα – όλων όσοι θα επιθυμούσαν να στηρίξουν και να σταθούν αρωγοί στην Αθήνα και τους πολίτες της, προχωρήσαμε ένα ακόμη βήμα.  Στη  νεοσύστατη Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership). Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δημιουργήθηκε για να προωθήσει στοχευμένες συνεργασίες ανάμεσα στο δήμο και τον ιδιωτικό τομέα, που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πόλη, τους κατοίκους και επισκέπτες της.  

Η «Σύμπραξη για την Αθήνα» ακολουθεί την παράδοση επιτυχημένων μοντέλων σε πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Μελβούρνη. Είναι ένα εργαλείο που στοχεύουμε να στηρίξει αποτελεσματικά, έργα που έχουν προτεραιότητα, καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Είναι ένας μη – κερδοσκοπικός οργανισμός, που προσελκύει  στον δήμο Αθηναίων δωρεές των Ελλήνων της διασποράς, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και ιδιωτών, με διεθνή πρότυπα διαφάνειας και ταχύτητα. Χρηματοδοτεί πιλοτικά προγράμματα, επιτακτικές ανάγκες, και υποδομές. Υποστηρίζει υφιστάμενες δράσεις. Ως ανεξάρτητη οντότητα, στη σύζευξη μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα, θα αξιοποιεί τους πόρους και τις δυνάμεις και των δύο.

Η λογοδοσία και η διαφάνεια είναι ενσωματωμένες σε κάθε επίπεδο και στάδιο οργάνωσης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι αφενός τα έργα είναι προς το καλύτερο συμφέρον των Αθηναίων και ότι αφετέρου γίνεται αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων.

Φίλες και φίλοι,
Μέσα από τις συνεχείς, συλλογικές προσπάθειες, η Αθήνα μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσει κάποιος, να εργαστεί ή και να επισκεφθεί στον κόσμο. Στη διάσκεψη που μόλις αρχίζει, την 1η  για την πρωτεύουσα, είμαι βέβαιος ότι θα ακουσθούν και θα διατυπωθούν διαφορετικές και ενδιαφέρουσες απόψεις για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Μια καινοτόμος πολιτική διαδικασία  ανοιχτού διαλόγου μόλις ξεκινά! Το απόγευμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε και εσείς τις καλύτερες, πιο λειτουργικές και ευρηματικές ιδέες και προτάσεις που διατυπώθηκαν στα τέσσερα θεματικά εργαστήρια.
Σας ευχαριστώ  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...