Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ολοκληρωμένες λύσεις για την κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη στις λειτουργικές αστικές περιοχές

Συνέδριο της επιτροπής
«Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» (COTER)


Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, Ρίγα (Λετονία)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μιαν ιδιότυπη, πολυκεντρική δομή, οικοδομημένη γύρω από μεγαλουπόλεις και πόλεις μεγάλου, μεσαίου ή μικρότερου μεγέθους, όπου ζει περίπου το 68% του πληθυσμού της. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις αυτών των αστικών περιοχών εξαρτώνται από την πρόσβαση σε αποτελεσματικά και βιώσιμα συστήματα μεταφορών. Ωστόσο, οι ανάγκες κινητικότητας δεν σταματούν στα διοικητικά όρια των πόλεων. Οι πόλεις και τα οικονομικά κέντρα εντάσσονται και διασυνδέονται λειτουργικά με την ευρύτερη αστική περιοχή τους και με τα περίχωρα.
Κατά τον σχεδιασμό των συστημάτων αστικών μεταφορών, αυτοί οι λειτουργικοί δεσμοί πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση, που αποσκοπεί στην κάλυψη όλων των τρόπων και των μέσων μεταφοράς στο σύνολο της λειτουργικής περιοχής μιας πόλης ή ενός πολεοδομικού συγκροτήματος, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες κινητικότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των μεγαλύτερων ή μικρότερων πόλεων με τις γειτονικές τους αγροτικές κοινότητες για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων αστικής κινητικότητας αποκτά μεγάλη σημασία, μεταξύ άλλων λόγων και για την ενσωμάτωση της κινητικότητας στην ευρύτερη έννοια της χωροταξίας και της αστικής ανάπτυξης, όχι μόνο για τη βελτίωση των αστικών μεταφορών και υποδομών, αλλά και για την καταπολέμηση της άτακτης αστικής εξάπλωσης και την επανεξέταση της σχέσης των πόλεων με το άμεσο περιβάλλον τους, αστικό και αγροτικό.
Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στις λειτουργικές αστικές περιοχές είναι απαραίτητη και σε άλλους τομείς της αστικής ανάπτυξης, προκειμένου να εξευρεθούν ολοκληρωμένες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των αστικών περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...