Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Τέσσερις νέοι πολιτικοί της ευβοϊκής Αυτοδιοίκησης συζήτησαν με καθαρό και καινοτόμο λόγο για την τοπική δημοκρατία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας
foto: EVIAPORTAL

Στην συζήτηση που διοργάνωσε το NEGROPONTE POLITICO χθες απόγευμα (19 Δεκέμβρη 2019) στην Χαλκίδα, συναντήθηκε ο καθαρός λόγος και η αισιοδοξία των νέων πολιτικών που μετέχουν στην Αυτοδιοίκηση, των «νέων αυτοδιοικητικών» (όπως συνήθως τους λένε) με την παρουσίαση ενός θέματος που συνήθως δεν απασχολεί τον δημόσιο διάλογο αλλά είναι στην καρδιά της Αυτοδιοίκησης: Τις σχέσεις που δημιουργούνται γύρω από την Δημοτική Εξουσία, τον ρόλο του Δημάρχου και  τις συμπεριφορές που αναπτύσσονται μέσα στα Δημαρχεία. Η συζήτηση (σύντομα θα δημοσιευθεί το βίντεο) αποτελεί έτσι και αλλιώς μία πηγή πρωτότυπων απόψεων γιατί η θεματική αυτή δεν έχει απασχολήσει ούτε την βιβλιογραφία ούτε την αρθρογραφία της Αυτοδιοίκησης. Αυτός εξάλλου ήταν και ο φιλόδοξος στόχος των διοργανωτών και όπως φαίνεται από την παρουσία και τις εντυπώσεις που αποκόμισαν δεκάδες συμπολίτες που βρέθηκαν στην Αίθουσα του LUCY πήγε πολύ καλά ανοίγοντας αρκετά θέματα για τις επόμενες συναντήσεις.


Παρόντες μεταξύ των άλλων ο Πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου, Ο Βουλευτής Τάσος Πρατσόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουρμάς, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Τριανταφύλλου, η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Καλαμιώτη ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Μπάκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Σιόλιας, ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον ΟΛΝΕ, ο πρώην  Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπασινάς, κ.α.
Ο ομιλητές , ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Δήμαρχος Σκύρου, η Ιωάννα Δαριβέρη, Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Χαλκιδέων, ο Γιώργος Γιογιός Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων και ο Παναγιώτης Καράβας, Πρόεδρος της Δ.Κ. Χαλκίδας, όλοι τους νέοι στην ηλικία και στην Αυτοδιοίκηση με τον συντονισμό του έμπειρου Σταύρου Πετράκη, Αντιπροέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας  απάντησαν με σαφήνεια, ευθύτητα και  καινοτόμο πολιτικό λόγο σε όλα τα ερωτήματα που κινήθηκαν γύρω από τον σχηματισμό της δημοτικής παράταξης, τις σχέσεις μεταξύ των μελών, τον ρόλο του Δημάρχου και στα κριτήρια της επιλογής των συνεργατών του, την θέση και την αποστολή της μειοψηφίας, την προοπτική που ανοίγεται για συνεργασίες με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Στη συζήτηση που ακολούθησε μετείχαν μεταξύ των άλλων με ερωτήσεις ή τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης και ο Βουλευτής Τάσος Πρατσόλης με τον τελευταίο να προαναγγέλλει σε προσεχές νομοσχέδιο βελτιώσεις στον Κλεισθένη.
Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκε και το ζήτημα της απόστασης της κοινωνίας από την Αυτοδιοίκηση αλλά και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων από το ενδιαφέρον για τα κοινά ιδίως στο πλαίσιο της πόλης  όπου ζουν.
Συμπερασματικά οι ομιλητές διατύπωσαν την άποψη ότι η συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιαυτούς και την γενιά τους ξεκινά από τη διάθεση για προσφορά χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι στην πράξη τους δίνεται πάντοτε η δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σκοπό, ο καθένας από τον ρόλο που έχει στον Δήμο συναντά διαφορετικές προκλήσεις και εμπόδια πλην όμως υπάρχει και η αισιοδοξία ότι μόνο με την συμμετοχή τους οι νέοι μπορούν να αλλάξουν την Πολιτική και να την φέρουν στο δρόμο των προσδοκιών τους, δηλαδή στο δρόμο της συναίνεσης, της συνεργασίας, την αποτελεσματικότητας αλλά και της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του ελέγχου.

Όπως εξάλλου ανέφερε και στο καλωσόρισμα στην αρχή της συζήτησης ο Δημήτρης Κατσούλης, στόχος του Negroponte Politico είναι να ανοίγει διάλογο για όλα όσα συνήθως δεν συζητούνται παρότι είναι κρίσιμα για τους θεσμούς και την κοινωνία, στόχος επίσης είναι να δίνεται βήμα σε νέες απόψεις και ιδέες αυτές που φέρνουν «οι καινούργιοι άνθρωποι» ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, τόσο το καλύτερο όταν οι «καινούργιοι άνθρωποι» είναι και νέοι όπως οι τέσσερις συνομιλητές στο πάνελ της συζήτησης. Μετά το πέρας της χθεσινής εκδήλωσης μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτός ο στόχος κερδήθηκε.

Χαλκίδα 20.12.2018


1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική προσπάθεια Δημήτρη
    Ιδιαίτερα σημαντικό να επισημαίνεται πάντα ο ρόλος της Τ.Α. σαν τελευταίου καταφυγίου των πολιτών για θέματα καθημερινοτητας.Οφειλει ομως να ηγηθεί αποφασιστικά και του σχεδιασμού της ανάπτυξης.
    Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ο σχεδιασμός είναι υπό διωγμον.Γιατι σχεδιασμός σημαίνει σύγκρουση με συμφέροντα.Η περιοχή ισορροπιας είναι σχεδόν πάντα ανέφικτη και έχει να κάνει με τις προτεραιότητες της εκάστοτε αρχής της Τ.Α.
    Η διαβούλευση επιπλέον είναι σχεδόν πάντα τυπική λόγω απουσίας γνώσεων και επιχειρημάτων και περιορίζεται σε διεκδικήσεις τοπικού χαρακτήρα η και ατομικού
    Πιστεύω στην δημιουργία ανεξάρτητου φορέα ανά Τ.Α. που να αξιοποιεί τα θεσμοθετημένα σχεδιαστικά εργαλεία και να προβαίνει σε εισηγήσεις εφαρμογής και σε εξειδικευμένες προτασεις
    Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί γιατί αποτελεί μια φωνή απαραίτητη για τις τοπικες κοινωνίες.
    Προτείνω την δημιουργία δικτύου Πανελλαδικά για την ανταλλαγή και αξιοποίηση των απόψεων και του προβληματισμού που αναπτυσσεται
    Τέλος εύχομαι καλές γιορτές για τις ημέρες των Χριστουγέννων και για τον καινούριο χρόνο η προσπάθεια να συνεχιστεί και να καρποφορισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιώργος Σιακαντάρης: Μεταπολιτική - Το σημερινό όνομα του παλαιού νεοφιλελευθερισμού

Αναδημοσίευση από i-eidiseis.gr  31.10.2023 Η δυτική αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν απειλείται πλέον από συνταγματάρχες, πραξικοπήματα κα...